RIO DE JANEIRO

Policija neće rješavati ubojstva prije 2009.

06.09.2011 u 14:29

Bionic
Reading

U Rio de Janeiru, brazilskome gradu s najvećim postotkom kriminala i neriješenih ubojstava, policija je odlučila staviti ad acta 6.447 predmeta o teškim ubojstvima. Nemoćna je, nema sredstava, pravosuđe je u kolapsu, a zločinci slave rafalima u zrak

Još se nisu zaboravili kadrovi o pravom ratu između bandi i policije u brazilskoj turističkoj meki, Rio de Janeiru, jednom od gradova koji se 2014. sprema biti domaćin Svjetskom nogometnom prvenstvu (i gdje će se igrati finalna utakmica), a stiže nova šokantna informacija koja nimalo ne pomaže ni samim građanima ni brojnim turistima: policija je digla ruke od svih ubojstava počinjenih do kraja 2008, što znači da je arhivirala 96 posto takvih teških zločina i da više neće tragati za počiniteljima.

Posrijedi je provođenje novog zakona o borbi protiv kriminaliteta koji je tražio da se ove godine dovrše istrage svih zločina počinjenih do navedene godine. Pokazalo se to potpunim fijaskom. Sudovi i policija su, jednostavno rečeno, sve gurnuli u arhive i 'počeli iz nule', kao da zločina prije 2009. uopće nije bilo, ističe komentar tiražnog lista O Globo.

Prema Odvjetničkoj komori Brazila, potez predstavlja ogroman institucionalni kolaps i potiče zločince na nova kaznena djela.

Žrtve nasilja su najčešće žitelji sirotinjskih predgrađa, tzv. favela, gdje se ljudi nemaju kako braniti osim da stupe u red neke bande, što uopće nije garancija da će preživjeti, baš naprotiv. Te ljude policija uopće ne primjećuje niti ih uzima za ozbiljno.

U policijskim stanicama na rubu grada čak nemaju računala, niti posebnu opremu, radi se doslovno kao u polovici 20. stoljeća, a ako obitelji unesrećenih ne pomognu, od istrage nema ništa. Te obitelji, naravno, uglavnom šute jer su odmazde sigurne, garantirane i učinkovite. Kriminalci tako još jednom pobjeđuju tzv. snage reda.