KRIZA U EGIPTU

Policija nastavlja s uhićenjima, Muslimanska braća najavljuju nove prosvjede

23.08.2013 u 14:18

Bionic
Reading

Egipatske snage sigurnosti jučer su privodile čelnike Muslimanskog bratstva ne samo u Kairu, nego i u ostatku zemlje. Sigurnosne snage također su uhitile 40 prijestupnika zbog pljačke crkava u Minji, provinciji u Gornjem Egiptu

Sigurnosni izvori javljaju da su prijestupnici uhićeni kasno sinoć poslije istrage koja je pokazala da su ukrali električne aparate iz crkava napadnutih tokom prošlotjednog vojnog udara na demonstracije pristalica svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija u Kairu i Gizi.

Bijesni demonstranti su napali oko 25 crkava, uključujući pet u Minji, nakon što su sigurnosne snage raščistile kampove demonstranata u Kairu.

Stotine ljudi su ubijene nakon što su policija i vojska nasilno raščistile dva kampa Mursijevih pristalica u Kairu i Gizi.

Policija nastavlja s uhićenjima, Muslimansko bratstvo najavljuje nove prosvjede

Egipatske snage sigurnosti nastavljaju s uhićenjima čelnika Muslimanskog bratstva diljem Egipta, javlja dopisnik Agencije Anadolija.

U priopćenju Ministarstva unutarnjih poslova Egipta navedeno je da se među posljednjim privedenim čelnicima Muslimanskog bratstva nalazi i visokopozicionirani kadar tog pokreta kao što su Ahmed Ebu Bereke, Hasan el Bernes, kao i zastupnik Stranke slobode i pravde (FJP) Fethi Sihab.

Također, u priopćenju se dodaje da će se nastaviti privođenja čelnika i uglednika Muslimanskog bratstva u cilju njihove navodne umiješanosti u raspirivanje nasilja i mržnje u Egiptu.

Isto tako, egipatske snage sigurnosti jučer su privodile čelnike Muslimanskog bratstva ne samo u Kairu, nego i u ostatku zemlje.

Tako su do sada, osim u Kairu, privedeni čelnici i dužnosnici tog pokreta iz gradova Suvejs, Port Said, Crveno more, Es Serkije, Beni Suvejf, Asvan, El Fejum, Dekahilje, Aleksandrija, Ismailije i Sinaj, u kojima je policija izvršila upad u privatne domove i na radna mjesta osumnjičenih.

Tužilaštvo Port Saida donijelo je odluku da 15 dana u pritvoru zadrži četiri dužnosnika Muslimanskog bratstva zbog navodne podrške nasilju i napadima na javne ustanove u Egiptu, kao i kriminalnih radnji protiv države.

Također, egipatske snage sigurnosti u regiji Crvenog mora privele su sedam osoba, a u regiji Nila dva čelnika Muslimanskog bratstva i Stranke slobode i pravde.

Isto tako, u gradu Svanu na jugu Egipta prvi put od 25. siječnja izvršen je upad u kuće i na radna mjesta čelnika Muslimanskog bratstva i Stranke slobode i pravde.

Egipatske snage sigurnosti su izvršile upade i u kuće čelnika Muslimanskog bratstva u gradu Al Fejumu, u kojemu su privedeni Ahmed Sejid, Dekahlije Muhamed ed Desuki, Bekir Fevzi Faris, Ibrahim Ebu Avf i još 11 osoba.

Prema posljednjim podacima, samo u Aleksandriji prethodnih dana policija je privela 34 osobe povezane s Muslimanskim bratstvom i Strankom slobode i pravde.

Isto tako, u gradu Ismailije u proteklih nekoliko dana egipatske snage sigurnosti su privele ukupno 19 čelnika Muslimanskog bratstva.

S druge strane, čelnici i članovi Muslimanskog bratstva i Stranke slobode i pravde tvrde da ih privođenje njihovih članova neće uplašiti te da neće odustati od svojih legitimnih zahtjeva da na vlast bude vraćen svrgnuti predsjednik Muhamed Mursi, kao i da bude vraćen ustav koji je ukinula vojska.

Istovremeno, pristalice svrgnutog predsjednika Egipta Mursija ponovo su pozvale na masovne proteste protiv vojske koja je preuzela vlast.

Egipćani se suočavaju s najkrvavijom krizom u njihovoj novijoj povijesti nakon svrgavanja predsjednika Mursija 3. srpnja i masovnih demonstracija koje su uslijedile.

U međuvremenu je iz zatvora oslobođen bivši predsjednik Egipta Hosni Mubarak, što je unijelo novi nemir među pristalice Mursija koje smatraju da je to još jedan dokaz da egipatska vojska nastoji vratiti stari poredak u Egiptu.