OTOVRENO PISMO DOCUMENTE i GOLJP-a

'Policija je autistična prema netrpeljivosti koja ugrožava RH'

07.12.2013 u 15:52

Bionic
Reading

Udruge Građanski odbor za ljudska prava (GOLJP) i Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću uputile su danas otvoreno pismo potpredsjedniku Vlade i ministru unutarnjih poslova Ranku Ostojiću te glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću, koje upozoravaju na 'autistično' postupanje policije prema radikalima koji u društvu potiču netrpeljivost i nasilje

Da je postupanje policije zabrinjavajuće udruge vide i iz slučajeva osnivača portala Index.hr Matije Babića, kojega je policija prekršajno prijavila jer je 'dijelove grba i zastave RH koristio suprotno odredbama Zakona o grbu, zastavi i himni RH', te onog ravnateljice Spomen parka Jasenovac Nataše Jovičić kojoj je čelnik HČSP-a Josip Miljak poslao prijeteću poruku, za koju su u policiji rekli da ne sadrži elemente kaznenog djela koje bi se gonilo po službenoj dužnosti.

"U svakoj državi na svijetu postoje radikalni luđaci koji potiču netrpeljivost i nasilje nad 'onim drugima' i koji zagovaraju ideje koje su vodile do najvećih tragedija čovječanstva. U Hrvatskoj to su uglavnom poklonici ustaštva, odnosno neke verzije nacizma. U zemljama u kojima sloboda i jednakost nisu samo prazne fraze u Ustavu, taj takozvani 'ludi rub' je na marginama politike. Društva u kojima takvi pokreti 'izlaze iz svojih pivnica', u pravilu mašući zastavama i trubeći o svom ultradomoljublju i postaju legitimna politička opcija, počinju tonuti u strah, nejednakost i neslobodu', upozoravaju u priopćenju.

Zabrinuti su, ističu, jer policija traži kažnjavanje Babića jer je na portalu upozorio na sve brojnije simptome koji ukazuju da se takav proces upravo događa u Hrvatskoj, a istovremeno ne prepoznje elemente kaznenog djela u prijetećem pismu upućenom Nataši Jovičić. U tom pismi, napominju,između ostalih prijetnji Miljak kaže da je 'ona osuđena na izumiranje jer je hrvatska država plaća da širi laži o Jasenovcu' te otvoreno tvrdi da u Jasenovcu nije bilo ustaških zločina, a ni inače. Pismo završava notornim ustaškim pozdravom i potpisom 'Za dom spremni' koji se nalazi na svim službenim ustaškim dokumentima.

"Takav postupak policije i sam je zabrinjavajući simptom (u najboljem slučaju) autizma na ono što uistinu ugrožava Hrvatsku - sve otvorenije zagovaranje ideja i djelovanja koji su već viđeni u različitim verzijama uspona fašizma. A oni koji su zabrinuti za hrvatski grb i zastavu trebali bi znati da ti simboli bude i zaslužuju poštovanje samo onda kad asociraju na slobodu, jednakost i pravednost. I da nema boljeg primjera 'korištenja grba i zastave RH suprotno odredbama Zakona' nego kad se, mašući njima, skandira 'Za dom spremni' ili 'Ubij, ubij Srbina'", zaključuju u priopćenju.