DEKAN FILOZOFSKOG FAKULTETA

'Policija će ući samo preko mene mrtvog'

29.04.2009 u 17:13

Bionic
Reading

Policija može ući na fakultet samo preko mene mrtvog, poručio je dekan zagrebačkog Filozofskog fakulteta Miljenko Jurković povodom prijetnje zagrebačkog rektora Alekse Bjeliša da će poduzeti mjere ako se na blokiranim fakultetima ne počne održavati nastava

Studenti Filozofskog fakulteta, koji već deset dana blokiraju nastavu, ne namjeravaju odustati od svojih zahtjeva, ne boje se primjene sile i nasilne deblokade Fakulteta, a ako se vlasti odluče na takav potez, pružit će pasivni otpor, poručili su iz Nezavisne studentske inicijative.

'Nasilje nije po volji studenata, ničime ga nismo izazvali. Štoviše, od prvog dana apeliramo na civilizirani pristup problemu na koji ukazujemo. Nasilni prekid blokade sigurno nije po volji ni većini građana ove zemlje', kazala je za tportal jedna od neimenovanih studentica Filozofskog.

Odgovarajući na pitanje kako će se oduprijeti mogućem slanju policije ili zaštitara na fakultete, studenti ističu da će pružiti pasivan otpor. Što znači pružiti pasivan otpor?

Studenti Akademije dramskih umjetnosti blokirali nastavu

'To je jasno definirano u našem Kodeksu ponašanja, koji kaže da se u slučaju policijske intervencije na prostoru Fakulteta pruža pasivni otpor na mjestu na kojem ih je intervencija zatekla. Svi sjedaju na pod i ne uzvraćaju nasiljem - ni fizičkim niti verbalnim, bez obzira na vrstu provokacije. Dakle, sjest ćemo na mjestu gdje nas zateknu i držati se za ruke, a tada nas mogu samo silom odnijeti', naglašavaju studenti Filozofskog.

U svakom slučaju, uvjereni su da ničim, tijekom desetodnevne blokade Fakulteta, nisu potaknuli vlasti na primjenu nasilnih metoda deblokade.

Prijedlog Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, u kojem stoji da se mora pregovarati sa studentima i odrediti kriteriji uspješnosti, pobunjeni studenti su odbacili, poručivši sindikatima da ne podržavaju oni sindikat, nego sindikat njih, pa im stoga sindikalisti nemaju što govoriti kako će se ponašati.


Još jednom su ponovili da neumorno i neuspješno pokušavaju uspostaviti komunikaciju s resornim ministarstvom, ali da još uvijek nisu dobili nikakav službeni poziv na pregovore.
Prijedlog o besplatnom obrazovanju prema kriterijima uspješnosti studentima je 'samo šifra za ustrajavanje na linearnom modelu plaćanja, koji oslobađa od plaćanja malu manjinu da bi time prikrio činjenicu da velika većina i dalje mora plaćati ako želi ostvariti svoje pravo na obrazovanje'.

U kontekstu odluke Rektorskog zbora da blokirani fakulteti trebaju početi održavati nastavu, dekan Fakulteta političkih znanosti Vlatko Cvrtila pozvao je studente da nastave pohađati nastavu.

'Fakultetsko vijeće i uprava fakulteta u posljednjih nekoliko dana iskazali su visoko razumijevanje za studentsko nezadovoljstvo i njihove zahtjeve za promjenama u sustavu financiranja visokog školstva. Smatramo da je studentski prosvjed na Fakultetu političkih znanosti uspio u svojim namjerama skretanja pozornosti na studentske zahtjeve', kazao je Cvrtila.

Prema posljednjim podacima studenata, trenutačno je 16 fakulteta u blokadi. Posljednji su se pridružili studenti zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti koji su danas blokirali nastavu.