BAUK OBEĆAVA

Policija će nakon ljeta riješiti problem lažnih birača

  • Autor: Jure Divić
  • Zadnja izmjena 29.04.2012 20:06
  • Objavljeno 29.04.2012 u 20:06
Arsen Bauk

Arsen Bauk

Izvor: tportal.hr / Autor: Jure Divić

‘Poslije ljeta kreće velika akcija policije, gdje očekujemo veliku suradnju građana, stranaka i nevladinih udruga da se veliki problem popisa birača riješi u relativno kratko vrijeme’, rekao je ministar uprave Arsen Bauk u Makarskoj, gdje je zajedno s potpredsjednikom Vlade RH za unutarnju, vanjsku i europsku politiku Nevenom Mimicom, zamjenicom ministra znanosti obrazovanja i sporta, Marijom Lugarić i savjetnikom predsjednika Josipovića, Zlatkom Gareljićem, prisustvovao izvještajno- tematskoj sjednici Gradske organizacije SDP-a Makarska

Popis birača je jedna od onih stvari po čemu će se ocjenjivati naša uspješnost ove Vlade, i po čemu će se ocjenjivati je li ova država uređena, i imali država mehanizme da uvede red ili ne. Mi smo pripremili zajedno s MUP-om novi zakon o boravištu i prva prezentacija tog zakona bit će u Vrgorcu, gradu koji je na prošlim lokalnim izborima bio najjače medijski eksponiran po tom pitanju gdje će biti savjetovanja sa zainteresiranom javnošću. Planiramo da do ljeta zakon o boravištu bude usvojen, da se može primijeniti kroz jesen i proljeće i da na izborima u proljeće 2013. imamo sređenije biračke spiskove nego što su danas.

Nije logično da u jednoj kući nalazi, dvadeset, trideset ili pedeset birača, osim ako se ne radi o deseterokatnici ili velikim stambenim kompleksima, a prolazeći kroz sela u Dalmatinskoj zagori nisam vidio nijedan takav i vrlo je jasno kako se popis birača može dovesti u jednu normalnu situaciju, dakle da policija iz evidencije izbriše sve one za koje se nepobitno utvrdi da nemaju nikakve veze s mjestom na kojem su prijavljeni. Mi ćemo neke zakonske odredbe u Zakonu o prebivalištu prilagoditi tome da se olakša brisanje iz evidencije, onih koji ne stanuju na mjestima na kojima su prijavljeni i Zakonom o popisu birača učiniti ćemo da popis birača bude dostupan većem broju ljudi nego što je to sada.

Riješit će one koji stvarno tu ne žive, a i one koji žive u inozemstvu, a prijavljeni su na adresama odakle su otišli u inozemstvo – naglasio je Bauk u Makarskoj kojoj se zahvalio što je na prošlim izborima svoj glas dala SDP-u i ostvarila rezultata veći od SDP-ovog prosjeka na državnoj razini. Nakon Bauka na stranačkom skupu kratko je govorio Neven Mimica, a potom su makarski SDP-ovci izabrali delegate za stranačku konvenciju u Zagrebu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi