ZBOG PREMLAĆIVANJA U KARLOVCU

Policajac završio u jednomjesečnom pritvoru

02.04.2010 u 18:24

Bionic
Reading

Karlovačkom policajcu K. M., jednom od četvorice suspendiranih policajaca zbog slučaja premlaćivanja 20-godišnjeg Karlovčanina Alena Ajkića 26. ožujka u Karlovcu, određen je danas jednomjesečan pritvor, kazala je za Hinu istražna sutkinja Jasminka Jerinić-Mušnjak, ne navevši imena.

Kao razlog pritvaranja navela je bojazan od utjecaja na svjedoke pri utvrđivanju okolnosti nanošenja teških tjelesnih ozljeda ili narušavanja Ajkićeva zdravlja. Predistraga sa saslušavanjem svjedoka, kako je najavila Jerinić-Mušnjak, primijenit će se i na ostalu trojicu policajaca.

Policija je protiv njih, kao i protiv M.K., počela disciplinski postupak i udaljila ih s dužnosti zbog neopravdane i nezakonite primjene mjera prisile.

Tu je mjeru, kako je jučer izvijestila policija, protiv njih odredio MUP na temelju činjenica koje je prikupila unutarnja kontrola, na osnovi kojih je načelnik karlovačke Policijske uprave (PU) Josip Ćelić zaključio da je njihova uporaba sredstava prisile nad Ajkićem "neopravdana i nezakonita".

Disciplinski se postupak u MUP-u vodi i protiv četvrtog policajca koji je udaljen s dužnosti zbog načina na koji je vodio poduzimanje mjera i radnja kako bi se utvrdile i dokumentirale činjenice u vezi s tim događajem. Naime, najprije izvidi, a sada i predistraga započeti su na zahtjev Općinskoga državnog odvjetništva u Karlovcu, koje je izvijestilo javnost da o događaju nisu dobili policijsku kaznenu prijavu, nego su na osnovi svojih saznanja u skladu sa zakonskim ovlastima od PU-a zatražili da prikupi obavijesti o okolnostima ozljeđivanja mladića.

MUP je jučer najavio da će se takvi događaji koji štete ugledu policije najstrože kažnjavati.