OKOVANI SJEVER

Polarni val u Europi: Temperatura pada ispod minus 40, ugroženi milijuni ljudi

02.01.2024 u 18:51

Bionic
Reading

Polarni val hladnoće zahvatio je sjever Europe. Najniže temperature ove zime zabilježene su u Finskoj i Švedskoj, dok debeli minusi prijete Moskvi sredinom tjedna

Polarni val će u idućim danima biti vrlo opasan za milijune ljudi, osobito na sjeveru Europe. Finska i Švedska su zabilježile najniže temperature ove zime, izmjereno je -40 stupnjeva. U selu Nikaluokti, na sjeveru Švedske jutros je izmjeren 41 stupanj ispod ništice, izvijestila je švedska televizija SVT.

Meteorolog SVT-a Nils Holmqvist rekao je da se upravo bilježe najniže temperature ove zime, a na sjeveru će i dalje biti prilično hladno vrijeme.

Niske temperature izazvale su značajne probleme u željezničkom prometu. Također je izdano upozorenje za snijeg i vjetar za središnju i južnu Švedsku.

Ni Helsinki neće izbjeći hladni val, s temperaturama do minus 20 cijeli ovaj tjedan. No, Finski meteorološki zavod upozorio je da bi moglo biti mnogo hladnije u dijelovima Finske, s temperaturama nižim od minus 40C.

Danska uprava za ceste zatvorila je ključni most za vozila s lakim prikolicama zbog jakog vjetra koji može utjecati na vožnju. Iznad sjevernog dijela zemlje očekuje se obilan snijeg, navodi Danski meteorološki zavod.

  • +3
Snijeg Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt

Na udaru polarnog zahlađenja koje stiže sa sjevera i iz polarnih krajeva su Moskva i europski dio Rusije. Najgore će biti sredinom tjedna, u Moskvi će biti oko -33°C, a danju do -25°C. Sjevernije od Moskve bit će još hladnije, s temperaturama do -40°C ujutro, a danju temperature neće prelaziti -30°C, prenosi Dnevnik.hr.

Polarni val bit će jedan od najjačih ikada zabilježenih u europskom dijelu Rusije, dok su u azijskom dijelu Rusije i u Sibiru zimi redovita pojava temperature od -40 do -30°C, a u regiji Jakutsk i -50, -60°C.

U ostalim dijelovima Europe sljedećih će dana biti vrlo ugodno, zahvaljujući vrlo blagim zračnim masama s Atlantika i Sredozemlja.