teška nesreća

Japanske vlasti istražuju uzrok smrtnonosnog sudara na aerodromu Haneda

03.01.2024 u 10:26

Bionic
Reading

Dan nakon smrtonosnog sudara japanskog putničkog zrakoplova i aviona obalne straže u tokijskoj zračnoj luci Haneda vlasti su u srijedu započele istragu te nesreće

Japanski odbor za sigurnost prometa (JTSB), vladina agencija odgovorna za teške nesreće koje uključuju letjelice, brodove i vlakove, započela je istraživati izgorjele olupine, prenosi u srijedu japanska novinska agencija Kyodo.

Zrakoplov Japan Airlinesa u utorak se pri slijetanju sudario s avionom obalne straže te su se oba zapalila.

Svih 379 putnika putničkog Airbusa A350 uspjelo je pobjeći iz zapaljenog aviona bez većih ozljeda, no petero putnika Bombardiera DHC8-300 je poginulo, a spasio se samo kapetan, ali s teškim ozljedama. Požar na Airbusu ugašen je tek osam sati nakon sudara.

Manji zrakoplov prenosio je pomoć preživjelima niza razornih potresa koji su prvi dan godine pogodili Japan, od kojih je najjači bio magnitude 7,6. Poginulo je 62 ljudi.

Japanski premijer Fumio Kishida u srijedu je smirivao zabrinutost da bi ova nesreća mogla usporiti isporuku pomoći pogođenom zapadu zemlje.

  • +8
Zapaljeni avion u zračnoj luci u Tokiju Izvor: EPA / Autor: JIJI PRESS

Japan Airlines (JAL) priopćio je kako će „u potpunosti surađivati u istrazi tog nesretnog događaja”.

Tvrtka Airbus također će pružiti tehničku pomoć vlastima u istrazi. Zrakoplov A350-900 bio je star samo dvije godine.

Sve piste najprometnijih japanskih zračnih luka na dan nesreće bile su zatvorene, no od tada su ponovno otvorene, osim one gdje se sudar dogodio.

JAL je otkazao više od 40 letova s Hanede u srijedu, a desetke letova na tom aerodromu otkazala je i aviokompanija All Nippon Airways.