MILORAD DODIK

'Pokolj u Srebrenici posljedica je Jasenovca'

25.05.2011 u 13:15

Bionic
Reading

Šef Republike Srpske Milorad Dodik 'proslavio' se još jednim suludim verbalnim ispadom. Na međunarodnoj konferenciji o Jasenovcu koja se održava u Banjoj Luci taj fašistički masovni zločin usporedio je sa srebreničkim stradanjima, javlja Nacional.hr. Dodik, osim toga, tvrdi da je u Jasenovcu pobijeno 700.000 Srba

'Činjenica je da se Srebrenica dogodila na kraju vojnih operacija tijekom rata i da je u osnovi imala sam Jasenovac i činjenicu da se o tome nije govorilo', rekao je Milorad Dodik na konferenciji posvećenoj genocidu počinjenim nad Srbima, Židovima i Romima tijekom Drugog svjetskog rata u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Predloženo je usvajanje deklaracije o genocidu počinjenom u Jasenovcu, u kojoj se traži da zaključak ovog skupa bude da je nad Srbima, Romima i Židovima u NDH počinjen genocid te da je u Jasenovcu ubijeno 700.000 Srba, 23.000 Židova i 80.000 Roma.

Ovakve brojke su prema tvrdnjama brojnih povjesničara izmanipulirane i značajno uvećane, a zadnjih nekoliko godina, osim radikalnih struja u Srbiji, koristi ih uglavnom Milorad Dodik.

Nacional prenosi i pisanje sarajevskog Oslobođenja da je od Hrvatske zatraženo da prihvati odgovornost za počinjenje genocida u Jasenovcu te da se u Hrvatskoj, Srbiji i BiH odredi isti datum u znak sjećanja na žrtve genocida u NDH.

Od Hrvatske očekuje da u 'razumnom roku isplati pravednu odštetu žrtvama ovog genocida i njihovim potomcima'. Predsjednik Izvršnog odbora Udruženja Jasenovac-Donja Gradina Vladimir Lukić kazao je kako očekuju da će 'deklaracija biti rušena i zaobiđena, naročito zato jer će protiv sebe imati Vatikan'.