ZELENA AKCIJA MILANOVIĆU I ZMAJLOVIĆU

'Pokažite kičmu i odbacite gradnju HE Ombla'

20.06.2012 u 12:22

Bionic
Reading

Zelena akcija pozvala je danas ispred Vlade premijera Zorana Milanovića i ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića da 'pokažu kičmu' te predlože Vladi odbacivanje projekta HE Ombla

Kažu kako je prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić 'nameće svoju volju, obezvređuje cijeli proces stručne revizije i prejudicira odluku Vlade'.

'Ukoliko Vlada donese političku odluku da kreće u realizaciju ovog štetnog projekta, to će biti pokazatelj da se predsjednik Vlade i ostali ministri nemaju snage oduprijeti samovolji prvog potpredsjednika. Kao što smo već nekoliko puta istaknuli, Studija utjecaja na okoliš za ovaj projekt je napravljena još 1999. godine, kada su standardi zaštite okoliša bili znatno niži nego danas', kažu u Zelenoj akciji.


'Osim što je Studija stara, želimo upozoriti i da je prilikom njezinog donošenja bilo propusta u postupku, kao što je eliminiranje dr. sc. Bonaccija, koji je imao niz primjedbi na sadržaj Studije, iz Stručne komisije za procjenu studije. Planirana HE Ombla bi potopila špiljski sustav Vilina jama koji ima vrlo visoku bioraznolikost te je u planu zaštite kao dio europske mreže zaštićenih područja - Natura 2000. HE se planira graditi u području krša, koje je izuzetno porozno i nitko ne zna koliko su podzemni kanali isprepleteni i podzemne vode povezane, te je moguće da bi se betoniranjem tih kanala izazvali neželjeni efekti na povezane sustave podzemnih voda. Važno je također napomenuti da, ukoliko dođe do problema prilikom izgradnje HE Ombla, osim štete za prirodu može doći i do nestašice pitke vode za grad Dubrovnik koji se opskrbljuje iz izvora Omble', stoji u priopćenju.

Iz udruge kažu kako u energetiku treba ulagati, no kako bi prvi korak trebao biti usmjeren prema smanjenju gubitka električne energije u distribuciji koje je u Hrvatskoj znatno veće nego u državama EU-a, a time i ne bi bilo potrebe za gradnjom Omble. Također smatraju kako se treba poticati instaliranje solarnih kolektora i fotonaponskih ćelija na zgrade.