DIVOTA DUGOG OTOKA

Pogledajte zašto je ovo rajski otok

25.07.2013 u 17:07

  • +11

Raj na Dugom otoku

Izvor: Pixsell / Autor: Filip Brala

Bionic
Reading

'Dođi na Dugi otok, dođi se raju diviti' - ovim riječima Đani Maršan u svojoj pjesmi slavi jedan od bisera hrvatskog Jadrana Dugi otok

Jedno od najljepših prirodnih bogatstava Dugog otoka su plaže i uvale. Kamo god se okrenuli, čeka vas bistro more koje očarava i mami svojom ljepotom.

Zbog svoje razvedene obale, Dugi otok je oduvijek bio privlačno odredište svih nautičara koji su odlučili posjetiti zadarski akvatorij. U Salima, Brbinju i Božavi postoje privezišta uređena za prihvat brodova, uz mogućnost uzimanja vode i struje.

Dugi otok broji 12 mjesta: Sali, Zaglav, Žman, Luka, Savar, Brbinj, Dragove, Soline, Zverinac, Božava, Veli Rat i Verunić.

Sali je općinsko i administrativno središte Dugog otoka i mjesto s najviše stanovnika. Smješteno je na sjeveroistočnoj obali otoka, a ima razvijen izletnički, nautički i sportski turizam.

Nezaobilazna izletnička destinacija je park prirode Telašćica koji se nalazi na jugoistočnom dijelu otoka, a s okolnim akvatorijem te 13 otoka, otočića i hridi čini čudesan sklad prirode na 70,5 četvornih kilometara.