NAORUŽANI DO ZUBA

Pogledajte pobunjenike iz Srednjoafričke Republike

30.03.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Labavi savez pet dobro naoružanih pobunjeničkih grupa pod imenom Seleca prošloga tjedna svrgnuo je s vlasti predsjednika Srednjoafričke Republike Francoisa Bozizea. Srednjoafrička Republika jedna je od najsiromašnijih država na svijetu, ali je puna neiskorištenih rudnika zlata, dijamanata i urana

Seleca na jeziku naroda Sonogo znači 'savez' i jedini zajednički cilj okupljenih pobunjenika bio je svrgavanje predsjednika Bozizea koji je i sam preuzeo vlast u državnom udaru 2003. uz podršku Čada.

Vođa pobunjenika u Srednjoafričkoj Republici obećao je da će imenovati prijelaznu vladu s kojom će dijeliti vlast u pokušaju da ublaži kritike iz svijeta zbog državnog udara u kojem je ubijeno 13 južnoafričkih vojnika iz mirovnih snaga koje su bile stacionirane u toj zemlji.

Nakon državnog udara, zemlja je uvučena u kaos i pljačku. Borci Seleca preuzeli su vlast poslije munjevite ofenzive, kada su se sa sjevera probili do predsjedničke palače. Susjedni Kamerun potvrdio je da je svrgnuti predsjednik Bozize utočište potražio u toj zemlji.