KAO IZ NOĆNIH MORA

Pogledajte najveću bijelu psinu ikad snimljenu!

13.08.2015 u 11:47

Deep Blue
Bionic
Reading

Videosnimke goleme bijele psine proslavljene pod imenom Deep Blue, postale su pravi rekorderi po broju gledanja, kako na Facebooku tako i na YouTubeu

Monstruoznu ribu dugu preko šest metara u vodama Meksika kraj otoka Guadalupe snimili su morski biolog Mauricio Hoyos Padilla i njegovi kolege. Stručnjaci smatraju da je ženka, koja bi u trbuhu mogla imati 10-ak mladunaca, jedna od najvećih koje su ikada zabilježene, a vjerojatno najveća koja se našla pred kamerama.

Snimljena je na jesen 2013. za Discoveryjev dokumentarni program Shark Week (dolje).

No Padilla je u lipnju na svojem Facebook profilu objavio jedan isječak koji je tek nedavno pronašao na svom računalu. U samo 20 sati nakon objave pogledan je preko 800.000 puta (gore).

Na snimci dolje čuje se kako se članovi ekspedicije čude, uspoređuju Deep Blue s Jumbo Jetom i dogovaraju kakav bi termin upotrijebili da definiraju njezinu veličinu.

'To je stvarno najveći morski pas kojeg sam vidio u životu. Gargantuanski je. Ako je to uopće prava riječ. Da bismo opisali koliko je velik ovaj morski pas, morali bismo skovati novu riječ, boga mi', kaže član ekipe.

Usporedba Deep Blue s plutačom za mjerenje nazvanom Chewy dugom 10 stopa, pokazala je da je uistinu duža od 20 stopa, odnosno, šest metara.

Na novoobjavljenom video zapisu (gore) Deep Blue se vidi kako prolazi pored čeličnog ronilačkog kaveza i istražuje ga pa njezine dimenzije još jasnije dolaze do izražaja.

Stručnjaci procjenjuju da bi ženka mogla imati oko 50 godina.

Velika bijela psina najbliži je rođak izumrlog Megalodona, najveće ribe koja je ikada plivala u zemaljskim oceanima. Megalodon je bio dug oko 20 metara, a procjenjuje se da je imao ugriz snage oko 18 tona, vjerojatno najmoćniji u evolucijskoj povijesti. Ugriz bijele psine nešto je slabiji od dvije tone. Bijele psine uglavnom mogu narasti do dužina od oko 6,5 metara. No postoje neka izvješća da su viđeni primjerci dužine osam metara i težine preko tri tone. Mogu doživjeti starost od oko 70 godina. Jedini prirodni neprijatelji, osim ljudi, su im kitovi ubojice. Ljudi im nisu prirodan plijen no ipak su odgovorni za najveći broj smrtonosnih, ničim izazvanih napada. Ima ih i u Jadranu međutim od 1974. do danas nije zabilježen niti jedan smrtonosan napad. Posljednji put jedna je ugrizla slovenskog ronioca za nogu na Visu 2008. U 150 godina na hrvatskoj strani Jadrana morski psi raznih vrsta ubili su devet ljudi.