SLAVLJE U NIZOZEMSKOJ

Pogledajte kraljevsku feštu u Amsterdamu

30.04.2013 u 13:17

  • +15

Nizozemska slavi ustoličenje kralja

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Bionic
Reading

Najstariji sin nizozemske kraljice Beatrix, Willem-Alexander (46), postao je u utorak novi nizozemski kralj, prvi muškarac na nizozemskom tronu od 1890. te najmlađi europski kralj

Nakon što je nizozemska kraljica Beatrix potpisala akt o abdikaciji novi kralj i njegova supruga kraljica Maxima izašli su na balkon kraljevske palače, u pratnji dosadašnje kraljice Beatrix koja je nizozemskom narodu predstavila novog suverena.

Kralj Willem-Alexander zahvalio je svojoj majci na 33 godine službe nizozemskom narodu, a okupljenom nizozemskom narodu na potpori.

Nakon toga dosadašnja kraljica, koja će odsad nositi titulu princeze Beatrix, povukla se, a kraljevski je par s tri kćeri, među kojima je i prijestolonasljednica, najstarija kći Catharina-Amalia (9), mahanjem pozdravio okupljene na trgu Dam.

Nizozemska kraljica Beatrix u utorak je nešto iza 10 sati ujutro potpisala u kraljevskoj palači akt o abdikaciji u kojem se kaže: 'Ja kraljica Beatrix.. povlačim se iz svoje službe kraljice Nizozemske, a monarhija će sada biti predana mojem najstarijem sinu, Willemu-Alexanderu'. Beatrix je svojemu sinu nakon potpisa stisnula ruku. Akt o abdikaciji potpisali su nakon kraljice Beatrix i novi kralj, njegova supruga, te predstavnici vlade, među kojima i premijer Mark Rutte.

Na glavnom amsterdamskom trgu ispred kraljevske palače okupilo se, po procjenama, oko 25.000 ljudi, uglavnom odjevenih u kraljevsku narančastu boju.

Britanski princ Charles i supruga Camilla, princ Philippe i princeza Mathilde iz Belgije kao i prinčevski parovi iz Španjolske, Jordana i Japana među uzvanicima su svečanosti

Nizozemska slavi

Nakon abdikacije nizozemske kraljice u obližnoj 600 godina staroj crkvi novi će kralj položiti zakletvu na nizozemski ustav pred članovima parlamenta.

U Nizozemskoj nema krunidbe jer nema državne crkve pa tako ni vjerskog poglavara koji može staviti krunu na glavu novog suverena. Stoga će kruna biti na stolu pokraj Willema-Alexandera kao i druga kraljevska obilježja.

Čitava Nizozemska ukrašena je u čast kraljevske obitelji narančastom bojom od stijegova do cvijeća i odjeće. Očekuje se da će na ulice Amsterdama izaći gotovo milijun ljudi.

Kraljevska kuća vrlo je popularna i 78 posto Nizozemaca podržava monarhiju iako vladar nema stvarnu političku moć.