'LIJEP JE DAN'

Pogledajte koji su kandidati glasovali i pozirali na biralištima

11.09.2016 u 08:54

  • +37

Političari glasovali na parlamentarnim izborima

Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletić

Bionic
Reading

Kandidati na parlamentarnim izborima od ranog jutra pohode birališta. Čelnik Koalicije za premijera, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić glasao je odmah iza 7 sati, na biračkom mjestu u Njegoševoj ulici 10 na zagrebačkoj Peščenici. Bandić je na glasanje došao sa suprugom Vesnom, u pratnji kolega i prijatelja, a na pitanje novinara kako se osjeća, odgovorio je da se osjeća kao svaki dan

'Pa ja se osjećam kao svaki dan. Najbolje ću se osjećati u ponedjeljak ujutro, u 6 sati, kada budemo polagali kamen temeljac za 600 stanova na Podbrežju', izjavio je Milan Bandić, predsjednik stranke Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti i čelnik Koalicije za premijera u kojoj je, osim njegove stranke još i Narodna stranka - Reformisti, Novi val – Stranka razvoja, HSS - Stjepan Radić i Blok umirovljenici zajedno.

'Inače, oko izbora, očekujem da 'proradi kliker' hrvatskim ljudima i da iziđu na izbore danas u što većem broju i da se prvi put nakon 26 godina dogode istinske promjene', rekao je Bandić poručivši građanima 'neka glasaju za bolju budućnost, a ne za bolju prošlost'.

Bandić je na glasanje došao čim su se otvorila birališta, a dok je glasao, u hodniku ga je strpljivo čekao njegov pas Rudi.

Sinčić: Lijep je dan, očekujem visoku izlaznost

Čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić rekao je da na izborimaočekuje veliku izlaznost, te sjajan rezultat koalicije 'Živog zida', 'Franka', 'Promjenimo Hrvatsku' i 'Akcije mladih'.

'Lijep je dan, očekujem visoku izlaznost. Ako se ne varam, za prošle parlamentarne izbore ona je bila 60-tak posto. To je jako dobro i očekujem barem takvu izlaznost', rekao je. Na pitanje za koju listu je glasao, odgovorio je da je izborna šutnja, pa da neće izlaziti s tom informacijom, ali da misli da je svima poznato za koga je glasao.

Miletić: Nadam se da građani neće eksperimentirati

Predsjednik IDS-a Boris Miletić poručio je kako očekuje veliki odaziv građana s obzirom da je, kako je rekao, od iznimne važnosti da na parlamentarne izbore izađe što više ljudi.

'Očekujem da se poštuju izborna pravila, da nema prijestupa te da će građani u konačnici iskoristiti svoje građansko pravo i dužnost, izaći na birališta i odabrati svoje zastupnike u Hrvatskom saboru', kazao je Miletić te dodao kako su to, kako je rekao 'jako važni izbori za našu državu i za budućnost naše zemlje' izrazivši pritom nadu kako će građani prepoznati važnost trenutka.

'Ovo su prvi izvanredni parlamentarni izbori, žao mi je da je do toga došlo. Vjerujem da će građani iskoristiti svoje biračko pravo i da neće eksperimentirati', poručio je Miletić.

Plenković: Pozivam građane da izlaskom na izbore daju što snažniji legitimitet budućim zastupnicima

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković pozvao je građane da u što većem broju iskoriste svoje biračko pravo te na taj način daju što snažniji legitimitet budućim saborskim zastupnicima.

'Bilo bi mi drago da velik broj građana iskoristi svoje pravo i tako da što snažniji legitimitet budućim zastupnicima u Hrvatskom saboru', kazao je Plenković nakon što je glasovao u Područnom uredu Črnomerec. Izrazio je i nadu da će građani što više izaći na birališta jer, kao je kazao, ljudi prepoznaju važnost sudjelovanja na izborima na kojima mogu odrediti smjer daljnjeg razvoja zemlje i njezine budućnosti.

Vrdoljak u nadi da se građani 'nisu naljutili na politiku'

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak izjavio je kako očekuje da će izlaznost građana na parlamentarnim izborima biti barem ista ili veća nego na prošlogodišnjim te da će se formirati stabilna Vlada.

Nakon glasanja Vrdoljak je kazao novinarima kako se nada da se građani 'nisu naljutili na politiku', jer u politici, kako dodaje, nisu svi isti.

Rekao je i kako očekuje da nakon ovih izbora neće doći i treći izbori, već da će se konstituirati stabilna i sigurna Vlada za iduće četiri godine. 'Ovo je dan kad je politika stvarno u rukama građana', dodao je.

Vulin i Glavaš nadaju se klubu zastupnika HDSSB-a

Predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin rekao je kako se, nakon lijepog dana, iskreno nada da će biti i lijepa noć za Slavoniju i Baranju. Što se tiče HDSSB-a i HKS-a, njihove koalicijske liste, rekao je kako se nada da će HDSSB i dalje ostati parlamentarna stranka s vlastitim klubom zastupnika u Hrvatskom saboru.

Osnivač te stranke Branimir Glavaš je rekao kako vjeruje da će se postotak izlaznosti birača kretati oko postoka na proteklim parlamentarnim izborima. Na novinarski upit je li moguć klub zastupnika, Glavaš je odgovorio kako to nije daleko od realnosti.

Čačić: Vladajuća koalicija obuhvatit će cijeli niz stranaka

Predsjednik Narodne stranke – reformisti Radimir Čačić rekao je kako na ovim parlamentarnim izborima očekuje neizvjestan rezultat.

'Bit će neizvjestan rezultat i nužnost formiranja koalicije koja će obuhvatiti cijeli niz stranaka jer ni jedna od centrističkih stranaka neće dovesti do parlamenta većine', rekao je Čačić u Varaždinu.

Milanović: Napravili smo sve, dalje je na narodu

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović kazao je kako izborne rezultate dočekuje opuštenije nego ikad prije.

'Najopuštenije ikad, od 2007., od kada sam na čelu stranke, smireno. Napravili smo sve, pokazali da smo kompetentni, srčani, a dalje je na narodu', odgovorio je Milanović na pitanje u kakvom raspoloženju dočekuje rezultate prvih izvanrednih izbora u Hrvatskoj.

Prisjetio se i terorističkih napada u SAD-u prije 15 godina, kazavši kako je tada bio u Washingtnu, svega nekoliko stotina metara od Pentagona u koji je udario avion. 'Svaki put se sjetim tog dana. Prošlo je 15 godina, a danas očekujem ljepši dan od toga, onaj je bio grozan', rekao je Milanović.

Novinare je zanimalo i hoće li biti odgovoran ako izborni rezultati njegove Narodne koalicije ne budu u skladu s očekivanjima. 'Uvijek sam ja odgovoran za sve. Kad pobjeđujemo, pobjeđujemo čisto i uvjerljivo, svi su zaslužni, a kada nije tako, onda sam kriv ja. To je teret koji nosim, za razliku od nekih drugih', uzvratio je Milanović.

Pred osnovnom školom u kojoj je glasovao Milanovića su dočekali kartonski likovi Tita i Franje Tuđmana koje je tamo postavila redakcija '24 sata', a on se nakon obraćanja novinarima s njima slikao.

Reiner: Nadam se da će izlaznost popodne biti veća

Predsjednik Hrvatskoga sabora, akademik Željko Reiner izrazio je uvjerenje kako će do kraja dana izlaznost na izbore biti veća nego što je to zabilježeno do 11.30 sati.

'Vjerojatno je manja izlaznost vezana uz ovaj lijepi dan, djelomice iz uz proštenje u Mariji Bistrici, tako da očekujem da će većina glasača izaći u popodnevnim satima', rekao je Reiner novinarima nakon što je glasovao u pratnji obitelji.

Reiner očekuje da bi, prema naznakama zadnjih dana, moglo biti i više glasača nego na prošlim izborima, a hoće li se to ostvariti vidjet će se u 19 sati. Po njegovim riječima, najbitnija je stabilnost vlade jer su 'nesigurnost, neizvjesnost i depresija koje vladaju pogibeljne'. 'Hrvatski građani potrebiti su stabilnosti, optimizma i poleta koji se izgubio i to je ono što vjerujem da svima treba', istaknuo je.

Pozvao je građane da izađu na izbore jer je to 'praktički jedini trenutak kada oni izravno mogu utjecati na to kako će izgledati politička scena sljedeće četiri godine'.