P-8a Posejdon

Pogledajte kako je avion mornarice SAD-a umjesto na pisti završio u moru

21.11.2023 u 19:58

Bionic
Reading

Zrakoplov američke mornarice preletio je pistu i završio u moru u u zaljev na Havajima. Vlasti su priopćile da je svih devet članova posade u njemu sigurno stiglo do obale i da nije bilo ozlijeđenih.

Zrakoplov P-8A preletio je pistu u bazi marinaca u zaljevu Kaneohe, rekao je narednik Orlando Perez. Više informacija nije imao, javio je Voice of America.

Zrakoplov koji pluta tik uz obalu, podsjetio je na prizor iz "Čuda na Hudsonu" iz 2009., kada je komercijalni zrakoplov kojim je upravljao Chesley "Sully" Sullenberger prinudno sletio na rijeku New York. Svih 155 ljudi na brodu je preživjelo.

P-8A i Airbus A320 kojima je pilotirao Sullenberger otprilike su iste veličine. Vatrogasna postrojba Honolulua primila je poziv oko 14 sati, a vrijeme je tada bilo je oblačno i kišovito. Vidljivost je bila oko 1,6 kilometara, rekao je Thomas Vaughan, meteorolog Nacionalne meteorološke službe u Honoluluu.

P-8A se često koristi za lov na podmornice te za izviđanje i prikupljanje obavještajnih podataka. Proizvodi ga Boeing i dijeli mnoge dijelove s komercijalnim mlažnjakom 737. Avion pripada grupi Skinny Dragons iz patrolne eskadrile 4 stacioniranoj na otoku Whidbey u državi Washington.

Patrolne eskadrile nekoć su bile bazirane u zaljevu Kaneohe, ali sada su raspoređene na Havajima na rotacijskoj osnovi. Baza Marine Corps Hawaii udaljena je oko 16 kilometara od Honolulua na Oahuu.

U bazi se nalazi oko 9300 vojnih osoba i 5100 članova obitelji. To je jedno od nekoliko ključnih vojnih postrojenja na Oahuu. Baza se nalazi u zaljevu Kaneohe, u kojem se također nalaze koraljni grebeni, uzgajalište morskih pasa čekićara i istraživački institut za biologiju mora Sveučilišta na Havajima.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'