statistika mup-a

Poginulih na cesti više nego lani, a ovaj vikend crni niz se nastavio. Pogledajte sa kakvim se sve prekršajima bori policija

28.06.2021 u 16:18

Bionic
Reading

Policijski službenici svih policijskih uprava, proteklog vikenda, utvrdili su ukupno 4.305 prekršaja, priopćili su iz MUP-a

U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge i dr.

Od prekršaja su istaknuli sljedeće: 

  • 366 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, a najveća koncentracija alkohola u količini od 3,43 g/kg izmjerena kod počinitelja na području PU koprivničko-križevačke;
  • 1.525 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području PU sisačko-moslavačke i iznosila je 247 km/h;
  • 576 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa;
  • 270 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU zagrebačke, 75 takvih prekršaja. Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je, također, PU zagrebačka s 230 spomenutih prekršaja.

Najviše prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa utvrđeno je na području PU splitsko-dalmatinske, 69 prekršaja. Najveći broj prekršaja nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen je, također, na području PU splitsko-dalmatinske, 63 takva prekršaja.

'Detaljnijom analizom vidljivo je kako su najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili vozači starosti od 31 do 40 godina (87 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola bila od 0,51 do 1,00 g/kg, što je i najčešće izmjerena koncentracija tijekom ove akcije', navode iz MUP-a.

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečeno 16 osoba koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“, a koje su počinile 20 teška prekršaja, od čega najviše:  

  • nedopuštena koncentracija alkohola – 12 prekršaja,
  • upravljanje dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom – 5 prekršaja,
  • upravljanje prije stjecanja prava – 3 prekršaja.

Iz tog razloga 28 vozača je zadržano u posebnim prostorijama do 12 sati, a protiv 31 vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

Od 25. lipnja do 27. lipnja, na prometnicama Hrvatske dogodile su se 94 prometne nesreće s nastradalim osobama. U navedenim nesrećama šest osoba smrtno je stradalo, 20 osobe zadobile su teške tjelesne ozljede, a 98 osoba je lakše ozlijeđeno.

Prema statističkim pokazateljima u prvih pet mjeseci 2021. godine, u prometnim nesrećama smrtno je stradala 91 osoba, što je 3 osobe ili 3,4% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine (88 poginulih osoba).

'S ciljem daljnjeg smanjenja stradavanja i podizanja razine sigurnosti, poduzimanje navedenih mjera u prometu se nastavlja. Pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život', poručili su iz MUP-a.