'noć ekstremnog nasilja'

Stotine prosvjednika ponovno na ulicama Hong Konga nakon što su policajci pucali u tinejdžera

05.10.2019 u 13:54

Bionic
Reading

Podzemna željeznica u Hong Kongu još uvijek ne vozi, onemogućeno je prometovanje azijskim financijskim središtem, a trgovački centri su u subotu zatvoreni nakon što su u nasilnoj noći policajci pucali u tinejdžera, a prosvjednici zapalili stanice podzemne željeznice

U petak su u Hong Kongu izbili prosvjedi nakon što se čelnica mjesne uprave Carrie Lam pozvala na zakon nazvan Pravilnik o hitnim propisima iz 1922. za kojim uprava nije posezala u zadnje 52 godine i zabranila nošenje maski na prosvjedima.

Noć "ekstremnog nasilja" opravdala je korištenje izvanrednog zakona, rekla je u subotu na televiziji Carrie Lam koju podržava Peking.

"Hong Kong je zadesila vrlo mračna noć zbog radikalnog ponašanja pobunjenika. Društvo je danas djelomično paralizirano", rekla je Lam.

Unatoč zabrani i blokiranom javnom prijevozu, nekoliko stotina prodemokratskih prosvjednika, mnogi s maskama, izašli su u subotu na ulice i promarširali Causeway Bayom.

Druge skupine prosvjednika okupile su se u okruzima Sheung Shui i Tshim Sha Tsui.

  • +29
Prosvjedi u Hong Kongu, arhivska galerija Izvor: EPA / Autor: JEROME FAVRE

"Vlada mora naučiti da ne može ovako pritiskati stanovnike Hong Konga", rekla je 22-godišnjica prosvjednica Sue, noseći masku i tamne naočale.

Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet pozvala je na neovisnu istragu nasilja tijekom protuvladinih prosvjeda u Hong Kong poručivši da su ozljede alarmantne.