tereti ga se za ubojstvo

Podignuta optužnica protiv neonacista 30 godina nakon podmetanja požara u domu za izbjeglice u Njemačkoj

03.08.2022 u 15:59

Bionic
Reading

Državno odvjetništvo u Karlsruheu podiglo je u srijedu optužnicu protiv 51-godišnjeg njemačkog državljanina Petera S. zbog osnovane sumnje da je 1991. zapalio dom za izbjeglice, pri čemu je jedna osoba poginula, a više ih je ozlijeđeno

„Optuženog se tereti za ubojstvo, pokušaj ubojstva u 20 slučajeva te podmetanje požara“, stoji u optužnici Državnog odvjetništva u Karlsruheu koje preuzima slučajeve u kojima se radi o terorizmu ili ugrozi njemačkog ustavnog poretka.

U tekstu optužnice se navodi da je Peter S. djelovao iz desničarsko-ekstremističkih pobuda te da je 18. rujna 1991., nakon razgovora s istomišljenicima u jednoj gostionici, otišao do kuće u kojoj su bile smještene izbjeglice iz nekoliko zemalja te podmetnuo požar. U požaru je poginuo jedan podnositelj zahtjeva za azilom iz Gane, a dvije osobe su zadobile teške ozlijede nakon što su bježeći pred vatrom skočile s velike visine.

Prije toga je optuženi komentirao tada aktualne slučajeve napada na izbjegličke objekte u Njemačkoj te došao do zaključka da bi „tako nešto moglo biti dobro i za Saarlouis“.

Peter S., koji je otprije poznat kao jedan od najistaknutijih neonacista Saarlouisa, priveden je odmah nakon podmetanja požara, ali je pušten zbog pomanjkanja dokaza. On je uhićen više od 30 godina kasnije u travnju ovo godine nakon što su se pojavili novi dokazi.