nakon prosvjeda

Počinje suđenje aktivistkinji Greti Thunberg u Londonu

01.02.2024 u 09:40

Bionic
Reading

Klimatskoj aktivistkinji Greti Thunberg u četvrtak će započeti suđenje za prekršaj protiv javnog reda i mira nakon prosvjeda u središtu Londona prošle godine

Ta 21-godišnjakinja iz Švedske uhićena je tijekom prosvjeda u blizini hotela InterContinental u Londonu 17. listopada, dok su se u njemu direktori naftnih kompanija sastajali na događaju Energy Intelligence Forum.

Thunberg i još dvoje prosvjednika iz organizacija Fossil Free London (FFL) i Greenpeace izjasnili su se u studenome na Prekršajnom sudu u Westminsteru da blokiranjem ulaza u hotel nisu kršili Zakon o javnom redu iz 1986.

Očekuje se da će na isti sud stići u četvrtak ujutro na suđenje, koje će trajati dva dana.

Aktivistica britanskog Greenpeacea Maja Darlington ocijenila je da „progon Grete i drugih mirnih prosvjednika pokazuje da je vladi više stalo do povećanja profita naftnih šefova nego do borbe za životnu budućnost sviju nas."

Umjesto „obračuna s klimatskim aktivistima“, vlada Ujedinjenog Kraljevstva „trebala bi prisiliti Shell i ostatak naftne industrije da prestanu s bušenjem i počnu plaćati za štetu koju uzrokuju našem planetu i svima koji žive na njemu“, poručila je Darlington.

Organizacija Fossil Free London koja se bori protiv upotrebe fosilnih goriva također stoji uz Thunberg i prosvjednike: "Ujedinjeno Kraljevstvo kriminalizira miroljubive klimatske aktiviste poput Grete dok u londonskim hotelima prostire crveni tepih za klimatske kriminalce“, rekla je glasnogovornica FFL-a Joanna Warrington.