ZAJEDNIČKI NADZOR

Počinje s radom Europska granična i obalna straža

06.10.2016 u 16:36

Bionic
Reading

Na bugarsko-turskoj granici u četvrtak će biti inaugurirana Europska granična i obalna straža koja će zamijeniti agenciju Frontex. Oko 200 djelatnika iz europskih zemalja u početnoj fazi bit će raspoređeno na granici Europske unije i Turske u Bugarskoj

Agencija bi trebala brojati 1.500 ljudi iz svih članica Unije, uključujući i Hrvatsku koja će sudjelovati sa 65 pripadnika granične i obalne straže. Plan je da međunarodne europske snage dolaze na poziv zemlje članice čije se granice nađu pod pritiskom zbog, primjerice, stihijskog dolaska emigranata ili organiziranog kriminala.

Ako Bruxelles zaključi da neka članica ne uspijeva sama osigurati svoje granice i suverenost teritorija te obraniti schengenski prostor, predložit će joj se tzv. korektivne mjere koje mora provesti. Ako se i to pokaže neučinkovitim, Europska komisijaVijeću EU-a predložit će operativni plan, a susjedne bi države mogle ponovo uvesti unutarnju kontrolu granica.

Godišnji budžet Agencije iznosit će oko 300 milijuna eura. Frontex je raspolagao godišnjim budžetom od 142 milijuna eura. Osnutak Europske granične i obalne straže predložen je jer se smatra da se samo učinkovitom zaštitom vanjskih granica može sačuvati schengenski prostor bez unutarnjih granica. Osim Europske agencije za graničnu i obalnu stražu, činit će je i nacionalna tijela i obalne straže koji su nadležni za upravljanje granicama.

Glavna je uloga Europske granične i obalne straže pridonijeti osiguravanju integriranog upravljanja vanjskim granicama. Time će se osigurati učinkovito upravljanje migracijskim tokovima i visoka razina sigurnosti za EU. Istodobno će se pridonijeti očuvanju slobodnog kretanja unutar EU-a te poštovanju temeljnih ljudskih prava.

Sastojat će se od Europske agencije za graničnu i obalnu stražu (postojeća agencija Frontex sa širim zadaćama) i nacionalnih tijela odgovornih za upravljanje granicama. Njezine će glavne aktivnosti biti uspostavljanje operativne strategije za upravljanje granicama i koordinacija pomoći iz svih država članica. U sklopu općeg poboljšanja funkcioniranja obalne straže poboljšat će se i suradnja nadležnih agencija. Zbog toga su ovlasti Europske agencije za kontrolu ribarstva i Europske agencije za pomorsku sigurnost usklađene s novom europskom graničnom i obalnom stražom.