OBRAČUN INTERVJUIMA

Počeo verbalni rat Grabar Kitarović i Josipovića

07.07.2014 u 10:58

Bionic
Reading

Glavni favoriti predsjedničkih izbora, aktualni predsjednik Ivo Josipović i izazivačica iz HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović proteklog vikenda otvorili su karte i u opsežnim intervjuima za Večernji i Jutarnji list izložili svoje planove o tome kako bi vodili zemlju u idućih pet godina, ako pobijede na izborima. Izdvojili smo što konkretno zamjeraju jedno drugome – od politike 'ne bi se štel mešat' do Fimi medije


Kolinda Grabar Kitarović

Društvene podjele

Grabar Kitarović smatra da sadašnja vlast na Pantovčaku i u Banskim dvorima ne radi na zaustavljanju društvenih podjela i sukoba. A kriza, prema njenom mišljenju, nikad nije bila dublja. Predsjedniku zamjera to što je prilikom referenduma koji je inicirala udrugaU ime obitelji javno stao na jednu stranu i žestoko ustao protiv referendumskog pitanja. 'Predsjednik ima pravo na svoj stav, ali otvoreno stati na jednu stranu suprotno je preporukama Venecijanske komisije o kampanjama za referendume. Time nije pokazao toleranciju, već upravo suprotno', kazala je.

Neuspjeh nove pravednosti

Grabar Kitarović kaže da na Pantovčaku danas imamo više od stotinu zaposlenika te razne savjetničke skupine s po nekoliko desetaka vanjskih stručnjaka, a već četiri i pol godine nitko u Hrvatskoj nije vidio što su napravili i kako ostvaruju tzv. program nove pravednosti.

Loš start u EU

Neučinkovit start u EU ne brine predsjednika koji radije fokusira politiku na ideološka pitanja, a ne na nezaposlenost ili odljev mladih i kvalitetnih ljudi iz Hrvatske. Za Grabar Kitarović je nepovlačenje milijardi eura iz fondova proteklih godinu dana ravno izdaji nacionalnih interesa.

Politika 'ne bi se štel mešat'

Hrvatskoj je potrebno snažno liderstvo, a ne politika koja se svodi na premijerove čudnovate dosjetke i bizarne izjave ili predsjednikovu politiku 'ne bi se štel mešat', smatra Grabar Kitarović.

Ivo Josipović

Afera Barbika

Očekivao je Josipović da će Grabar Kitarović nedvojbeno osuditi projekt Barbika i njene autore te ih zamoliti da joj više ne pomažu. Predsjednik se pita možemo li zamisliti društvo u kojem je na vlasti politička opcija s predsjednicom na čelu koja za svoju udarnu pesnicu ima ovakvo političko podzemlje.

Ne daje odgovore

Komentirajući intervju koji je dala Grabar Kitarović Večernjem listu, Josipović kaže da je na puno prostora vidio malo sadržaja. Prema njegovom mišljenju, Grabar Kitarović nije rekla kako bi riješila probleme.

Podjele generira HDZ

Kaže da mu je posebno dirljivo obećanje da će stati na kraj podjelama u društvu. Te podjele i generira stranka čiji je ona kandidat, smatra. Prisjetio se Josipović i Kevine jame, lova na komunističke vještice, odnosa prema manjinama i događaja u Vukovaru.

Sanader i Fimi media

Kolinda Grabar Kitarović spominje istinoljubivost, vjerodostojnost i hrabrost. 'Gdje su te vrline bile dok je bila ministrica u Sanaderovoj vladi i članica vodstva HDZ-a u vrijeme Fimi medije i drugih u nekoliko optužnica opjevanih epizoda?', zapitao se Josipović.