sezona bagera

Počela rušenja na Braču, uklonit će se 15 bespravnih kuća

03.10.2017 u 11:56

Bionic
Reading

Građevinska inspekcija Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja započela je u utorak s rušenjem bespravne gradnje u mjestu Škrip na otoku Braču. Prva na meti je prizemnica veličine 26 kvadrata, zajedno s nadstrešnicom od sedamdesetak kvadrata te okolnim zidovima i betonskim platoom

Još uvijek nedovršeno zdanje u vlasništvu je njemačkog državljanina Petra Hofmanna, kojemu je rješenje o uklanjanju izdano prošle godine. Oglušio se, pa će mu država ispostaviti račun.

Nakon dva do tri dana posla oko Hofmannovih dvora, strojevi ostaju na Braču: najavljen je dolazak na još 14 lokacija na istom otoku, i to također u Škripu, te u općinama Bol i Nerežišća. Pretpostavlja se da će veći dio bespravnih graditelja sam ukloniti svoje objekte jer je praksa pokazala da rušenje preko ovlaštenih tvrtki stoji znatno više, a država poprilično efikasno šalje ovrhe i naplaćuje se.

Svih petnaestak objekata na Braču izgrađeno je u novije vrijeme i svi se nalaze izvan područja građevinskih zona, što znači da nemaju nikakvu šansu za legalizaciju.

Nakon akcije na ovom otoku, tvrtka 'Eurco' iz Vinkovaca - odabrana na javnom natječaju - preselit će se u Split, gdje se koncem listopada očekuje akcija uklanjanja tridesetak bespravnih kafića i klubova na plaži Žnjan.