LUKAŠENKOVI PROTIVNICI

Počelo suđenje prosvjednicima u Bjelorusiji

17.02.2011 u 14:58

Bionic
Reading

Suđenje aktivistima uhićenima 19. prosinca prošle godine zbog sudjelovanja u masovnim prosvjedima protiv ponovna izbora bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka počelo je u četvrtak u Minsku, javili su bjeloruski mediji

Prvi se pred sudom našao Vasilij Parfenkov, jedan od 42 optužena aktivista, među kojima su i četiri bivša oporbena predsjednička kandidata. Parfenkov, koji je radio u predizbornoj kampanji glavnog oporbenog predsjedničkog kandidata Vladimira Nekljajeva, optužen je za sudjelovanje u masovnim neredima. Bude li proglašen krivim, mogao bi dobiti od tri do osam godina zatvora.

Parfenkov je djelomice priznao krivnju. Rekao je da je sudjelovao u prosvjedima na Trgu neovisnosti u Minsku 19. prosinca, ali da nije razbijao prozore na vladinoj zgradi.

Više od 600 ljudi uhićeno je 19. prosinca u Minsku. Policijsku okrutnost i uhićenja oporbenih aktivista koji su prosvjedovali zbog lažiranja rezultata na izborima na kojima je Lukašenko osvojio novi mandat osudila je međunarodna zajednica. Zapadne zemlje nametnule su nove sankcije Lukašenkovoj vladi i najavile financijsku potporu oporbi. EU je ponovno uveo zabranu putovanja u Europsku uniju za Lukašenka i visoke bjeloruske dužnosnike.

Način na koji će sud razmatrati slučaj Parfenkova pokazat će smjer za ostala suđenja, kažu analitičari.

Bjelorusko ministarstvo pravosuđa u međuvremenu je počelo oduzimati dopusnice za rad odvjetnicima koji brane prosvjednike.