šok u nizozemskoj

Počelo suđenje osumnjičenima za ubojstvo slavnoga nizozemskog novinara

07.06.2022 u 12:38

Bionic
Reading

Suđenje osumnjičenom napadaču i vozaču automobila za bijeg, upletenim u prošlogodišnje ubojstvo slavnoga nizozemskog kriminalističkog novinara Petera R. De Vriesa počelo je u utorak i dvojica muškaraca mogla bi dobiti doživotni zatvor ako budu osuđeni.

De Vries je ubijen u srpnju prošle godine na prometnoj amsterdamskoj ulici. Ubojstvo je izazvalo tugu i bijes širom zemlje, kao i zabrinutost zbog sposobnosti kriminalnog podzemlja da eliminira istaknutu javnu osobu koju smatra prijetnjom.

De Vries (64) bio je popularna TV osoba, dobro poznata po svojim programima u kojima je često radio s obiteljima žrtava i neumorno radio na neriješenim slučajevima. U prošlosti je primao prijetnje, ali je odbio tjelesne čuvare.

Tužitelji su rekli u utorak na početku suđenja da se 22-godišnji Nizozemac i 36-godišnji poljski državljanin suočavaju s optužbama za ubojstvo i nezakonito posjedovanje vatrenog oružja.

Njih dvojica uhićena su nekoliko sati nakon pucnjave na nizozemskoj autocesti u navodnom automobilu za bijeg. Policija je rekla da je oružje koje je navodno korišteno za ubojstvo De Vriesa pronađeno u automobilu.

Nizozemski osumnjičenik Delano Geerman rekao je sucima da ne želi komentirati optužbe. Drugi osumnjičeni, identificiran kao Kamil Egiert, rekao je sudu da nije odgovoran za ubojstvo.

"Moja uloga u svemu bila je samo uloga vozača, nisam znao ništa o ubojstvu niti sam ikoga ubio", rekao je sucima.

U ovom postupku sudi se samo izvršiteljima ubojstva, dok se istraga o naručitelju ubojstva nastavlja, rekli su tužitelji.