UDRUŽIO SE S DESNICOM

Počeli izbori u Turskoj, Erdogan unatoč poljuljanoj poziciji ponovno favorit

24.06.2018 u 08:52

Bionic
Reading

Gotovo 60 milijuna Turaka s pravom glasa počelo je u nedjelju izlaziti na predsjedničke i parlamentarne izbore kojima se zaključuje turski prijelaz na izvršno predsjedništvo.

Kampanja za turske povijesne predsjedničke i parlamentarne izbore završila je u subotu zadnjim predizbornim skupovima na kojima su predsjednik Recep Tayyip Erdogan i njegov najveći suparnik Muharrem Ince iz glavne oporbene Republikanske narodne stranke (CHP) pozvali birače da im daju potporu.

Prema istraživanjima javnog mnijenja Erdogan, čelnik i kandidat islamsko-konzervativne Stranke pravde i razvoja (AKP), ostaje favorit za predsjednika, no moglo bi se dogoditi da ne prijeđe prag od 50 posto potreban za pobjedu u prvom krugu.

Ince bi tada vjerojatno bio njegov glavni suparnik u slučaju drugog kruga, predviđenog za 8. srpnja.

Prema anketama na trećem mjestu je Meral Aksener, kandidatkinja stranke lijevog centra Iyi (Dobro), a slijedi je Selahattin Demirtas, bivši supredsjednik prokurdske Kurdske narodne demokratske stranke (HDP) koji kampanju vodi iz zatvora.

Izbori se održavaju pod izvanrednim stanjem, uvedenim nakon neuspjela pokušaja državnog udara u srpnju 2016.

Nakon promjene izbornog zakona u ožujku, po prvi put u turskoj povijesti političkim strankama dopuštene su predizborne koalicije.

Vladajuća stranka predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana AKP udružila se s krajnje desnom Strankom nacionalnog pokreta (MHP) i s još jednim krajnje nacionalističkim pokretom Strankom velikog zajedništva (BBP).

Taj blok obećao je jačanje vlade i parlamenta u predsjedničkom sustavu, zadržavanje izvanrednog stanja sve dok se mir i nacionalna sigurnost "potpuno ne obnove", ubrzanje pristupa Europskoj uniji, prevladavanje problema sa Sjedinjenim Državama, dodatno razvijanje odnosa s Rusijom, posebno energetskih i pretvaranje Turske u jedno od deset najjačih gospodarstava svijeta.

  • +13
Sva lica Recepa Tayyipa Erdogana Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Oporbeni savez sastavljen od sekularne Republikanske narodne stranke, stranke desnog centra Iyi, islamističke stranke Saadet i konzervativne Demokratske stranke (DP) obećao je ukinuti izvanredno stanje, nestranačkog predsjednika države i vladavinu jednog čovjeka, obnovu odnosa s EU, završetak vojne misije u Siriji i traženje rješenja diplomatskim sredstvima te pronalazak mirnog rješenja kurdskog pitanja, kao i borbu protiv korupcije.

Prokurdski HDP isključen iz dvaju glavnih saveza najavljuje povratak na parlamentarni sustav, ukidanje izvanrednog stanja i brojnih drugih ograničenja.

Jedno od najneobičnijih obećanja u predizbornoj kampanji bilo je kad je Erdogan najavio da će diljem Turske pokrenuti otvaranje "narodnih kavana" u kojima će se posjetiteljima svakodnevno tijekom 24 sata nuditi besplatni kolači, kava i čaj.

  • +27
Izbori u Turskoj Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia