SVE BLIŽE GADAFIJU

Pobunjenici zauzeli Bir al-Ganam i idu na Tripoli

08.08.2011 u 19:15

Bionic
Reading

Libijski pobunjenici koji su zauzeli Bir al-Ganam, 80 km južno od Tripolija, u ponedjeljak su objavili kako sada namjeravaju krenuti prema uporištu Moamera Gadafija u glavnome gradu

Malo pustinjsko mjesto, najbliže je pobunjeničko uporište Tripoliju i njegovo zauzimanje tijekom vikenda nova je nada pobunjenicima da će uskoro uspješno završiti šestomjesečnu kampanju čiji je cilj svrgnuti Gadafija s vlasti.

Gadafijevi protivnici od kraja lipnja bili su raspoređeni na prilazima Bir al-Ganamu, no napredovanje im je bilo onemogućeno. Prema današnjoj objavi pobunjenika, u subotu su uspjeli krenuti naprijed uz potporu NATO-ovih zrakoplova. Kako su kazali, njihov sljedeći cilj je Zavija, grad na Mediteranu, koji se nalazi 50 km zapadno od Tripolija.

Zavija je od veljače bila poprište dviju neuspjelih pobuna protiv Gadafijeve vladavine. Mnogi borci koji se sada nalaze u Bir al-Ganamu iz Zavije su, a velik broj ih je smrtno stradao tijekom pobuna ili se nalazi u zatvoru.

'Cilj nam je Zavija. Kada stignemo ondje Gadafi je gotov', rekao je jedan od boraca. Zauzimanje Bir al-Ganama najveći je uspjeh pobunjenika u zadnjih nekoliko tjedana borbi na trima bojišnicama diljem Libije. Promatrači smatraju da osvajanje Zavije nije dovoljno da bi srušilo Gadafija s vlasti.