SPLIT POD NAVALOM TURISTA

Po Uskrsu se sezona poznaje?

07.04.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Za uskršnji vikend Splitsko-dalmatinska županija ugostit će oko pet tisuća turista, od čega će njih barem tisuću boraviti u Splitu - službena je informacija iz Turističke zajednice grada povodom početka sezone. Na Veliki petak u Split je uplovio i prvi od planirana 272 kruzera, MSC Musica s dvije i pol tisuće jednodnevnih gostiju, pa turistički radnici očekuju da će ovogodišnji relativno rani Uskrs označiti start dobre sezone duge oko šest mjeseci

U posljednjih nekoliko godina grad Split kontinuirano bilježi rast turističkog prometa od oko deset posto godišnje, pa je vrlo blizu brojki zacrtanih još 2005. godine, kada je za idućih deset godina planirano povećanje kapaciteta s deset tisuća postelja i broja noćenja na okruglih milijun. U gradskim hotelima i hostelima, naime, već danas u funkciji je oko 8.800 kreveta, a prošle godine broj noćenja popeo se na 700 tisuća. U 2012. godini također se očekuje 10-postotni rast.

'Pored toga, imamo još dvije tisuće postelja u privatnom smještaju, za koji bih se usudio kazati da je najkvalitetniji u državi. Apartmani unutar Dioklecijanove palače i u njenoj blizini ozbiljna su konkurencija hotelima visoke kategorije i to se idealno uklapa u naš koncept 'prodaje grada' kao jedinstvene destinacije', kaže direktor Turističke zajednice Splita Vedran Matošić.

'Nedostaje nam još jedino pravi koncertno-kongresni centar kapaciteta oko dvije tisuće ljudi, koji bi se trebao izgraditi na ure

Split je, prema pisanju Financial Timesa, najpoželjniji stari grad za život na svijetu

đenoj Istočnoj obali, a time bismo turističku sezonu produžili za još nekoliko mjeseci, od rujna do studenoga i od ožujka do ljeta', dodaje Matošić. Većina hotela, hostela i apartmana u tom slučaju bi bila na udaljenosti koja se može prijeći pješice, što je koncept koji je posljednjih godina ostvaren u švicarskom Luzernu. 'Ako mogu Švicarci, možemo i mi', optimističan je šef splitskog TZ-a.

Uskrs će u ovom gradu provesti i oko 250 mladih iz Svjetske udruge kampera, koji su kamp u Stobreču odabrali za domaćina svoga 62. godišnjeg rallyja. Domaćini su im priredili koncert violončelistice Ane Rucner, a potom ih odveli u besplatno razgledavanje grada.

Nakon produžena blagdanskog vikenda, novi značajniji val gostiju očekuje se za vrijeme Croatia Boat Showa od 17. do 22. travnja. Najveći sajam nautike u ovom dijelu Europe u proteklih trinaest izdanja redovito je punio splitske hotele, apartmane i restorane, a organizatori najavljuju da će i ove godine biti golemi poticaj sve potentnijem turističkom gradu.