'OSVETA VLADI'

Pljačkaši 'opustošili' egipatski muzej, a vandali ga spalili

20.08.2013 u 13:16

Bionic
Reading

Dok Egiptom vlada kaos, pljačkaši su iskoristili situaciju i pobjegli s vrijednom statuom starom 3.500 godina, drevnim nakitom i više od 1.000 drugih artefakata u najvećoj krađi koja se dogodila egipatskom muzeju, piše News.msn.com

Pljačkaši su spretno iskoristili sigurnosni vakuum i opljačkali muzej Malawi u Egiptu, koji se nalazi u gradu Minya, južno od rijeke Nila.

Danima nakon što su vandali opustošili muzej nije bilo policije ni vojske, a skupina mladića spalila je mumije i razbila vapnenačke skulpture koje su lopovima bile preteške da ih uzmu sa sobom.

Među ukradenim starinama je i kip kćeri faraona Akenatenoma, koji je vladao tijekom 18. dinastije. Arheologinja Monica Hanna ga opisuje kao remek-djelo. Pljačkaši su uzeli i zlatne i brončane grčko-rimske novčiće, keramičke i brončane skulpture životinja koje su se prinosile bogu Totu, božanstvu često prikazanom s glavom Ibisa ili babuna.

Kada je Hanna tražila od mladića da prestanu s uništavanjem, rekli su da je to osveta egipatskoj vladi za krvoproliće.

Uspjela je spasiti 40 artefakata i nekoliko tisuća komadića za koje je Hanna rekla da će arheolozima trebati godine da ih spoje.

Grupa egipatskih arheologa pokušala je putem medija podići svijest i pozvati ljude da vrate ukradene vrijednosti. Dva su kipa vraćena u ponedjeljak, a policija je poručila da neće tužiti niti uhititi ikoga tko vrati opljačkane stvari te da će za to dobiti malu financijsku nagradu.

Velika piramida zapadno od Kaira i Egipatski muzej u srcu grada su zatvoreni, a najmanje 30 tenkova stoji ispred muzeja u Kairu.

Nekoliko pljački dogodilo se i tijekom ustanka početkom 2011. kada je više od 50 predmeta ukradeno iz muzeja u Kairu, ali je oko polovice ipak vraćeno.

Opljačkan muzej Malawi