VITA JELA

Pljačka u HGK – po proceduri

12.12.2013 u 16:25

Bionic
Reading

Pljačka u HGK – po proceduri

Poslovanje Hrvatske gospodarske komore bilo je u skladu s procedurama – tvrdi to nitko drugi nego Nadzorni odbor HGK i to nakon što je otkriveno da je iz te organizacije koja radi po procedurama pokradeno više od trideset milijuna kuna. Kakva Komora, takav joj i nadzorni odbor!

Nevjerojatan je cinizam koji pokazuju uhvaćeni s rukama u milijunskom pekmezu. Iz očitovanja tijela koje bi trebalo nadzirati poslovanje HGK nije jasno jesu li procedure pljačkaški propusne. Jesu li skrojene tako da omogućavaju zamračivanje milijuna. Nije jasno ni kako shvaćaju svoju nadzornu ulogu. Ništa ne govore ni o svojoj odgovornosti jer su HGK očito nadzirali nikako. Premda je državna revizija već upozoravala na mutne poslove, curenje milijuna nije zaustavljeno.

Nadzorni odbor svojom skandaloznom reakcijom daje pokriće predsjedniku HGK Nadanu Vidoševiću da se ponaša na isti način. Premda mu je najbliža suradnica u pritvoru, pod sumnjom da je pokrala ogromna sredstva, Vidošević na pitanje o svojoj ostavci odgovara da ne treba žuriti. On je, kao, zatečen situacijom: ništa, tvrdi, nije ukazivalo na takve stvari. Ali gdje je tu njegova odgovornost? Ako zaista ništa nije primijetio, onda je nesposoban upravljati sustavom.

U Hrvatskoj se uobičajilo pravilo da su o pljačkama najmanje znali oni koji su im bili najbliži. Tako je bilo s Ivom Sanaderom i njegovom strankom i vladom. Bivši ministar Božidar Kalmeta, u čijem je resoru bilo najviše afera, tako i ovih dana, suočen s provaljivanjem u njegovom vremenu provedenog isisavanja milijuna u Hrvatskim autocestama, bezobrazno izjavljuje: 'Mirno spavam, jer o tome ništa ne znam.' Da je znao, on bi, kaže, prvi prijavio. Zaključuje u Hrvatskoj uobičajenom mantrom svih s korupcijom povezanih političara: 'Neka institucije rade svoj posao', reći će Kalmeta. Da su institucije radile svoj posao, ne bi Hrvatska bila prebukirana korupcijom. Upravo su institucije kriminalu godinama bile na svekolikoj dispoziciji.