UKINUTE MJERE REDUKCIJE

Plin konačno pušten prema Hrvatskoj

20.01.2009 u 18:00

Bionic
Reading

Danas od 17 u plinski sustav Republike Hrvatske ponovo su počele isporuke plina iz Rusije pa je Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva donijelo odluku o ukidanju mjera smanjenja i obustave isporuke plina

ZAGREB - Danas u 16 sati Plinacru je najavljeno da će u plinski sustav Hrvatske od 17 sati ponovo biti isporučivan plin iz Ruske Federacije u količini od 137.000 prostornih metara na sat, a što sada možemo potvrditi da se i dogodilo, priopćeno je večeras iz Ministarstva gospodarstva.

Na temelju ove informacije Ministarstvo je donijelo odluku o ukidanju mjere smanjenja i obustave isporuke plina.

Odlukom se ukidaju svi stupnjevi redukcije koji su do danas bili na snazi.

Ostale mjere za otklanjanje kriznog stanja koje je Ministarstvo propisalo još su uvijek na snazi. To znači da se nastavlja maksimalna proizvodnje iz domaćih izvora plina. Za sada je na snazi i mjera kojom se u Hrvatsku interventno uvozi plin, međutim njeno provođenje ovisi o zauzetosti transportnih putova.

Ministarstvo će nakon analize stanja u sustavu, a po dolasku plina i stabiliziranja sustava u novonastalim radnim uvjetima predložiti Vladi donošenje Odluke o prestanku važenja kriznog stanja.

Ruski plin stigao je u utorak u Europu preko Ukrajine prvi put nakon dva tjedna pošto su Moskva i Kijev završile plinski spor zbog kojeg je prekinuta opskrba 20-ak europskih zemalja tim važnim energentom.

Ina: prekinuti aranžmani interventnog uvoza plina

Nakon što je danas u 17 sati u hrvatski plinski sustav puštena ukupna količina prirodnog plina iz Rusije ugovorena s ruskom kompanijom Gazprom, Ina je prekinula aranžmane interventnog uvoza plina.

Nakon ulaza ugovorenih količina ruskog plina, s obzirom na zauzetost transportnih kapaciteta, Ina je u ovom trenutku prekinula aranžmane vezane za interventni uvoz plina, priopćeno je večeras iz Ine.

Riječ je o aranžmanima isporuka plina od njemačkog E.ON Ruhrgasa te od kompanije Gaz de France SUEZ, koja je bila dogovorena uz pomoć mađarskog MOL-a.