TKO KOMUNICIRA S JAVNOŠĆU

Plenkovićevim ministrima ne trebaju glasnogovornici? Ima ih tek devet

01.02.2017 u 12:25

Bionic
Reading

Nakon sto dana rada vlada Andreja Plenkovića ima ozbiljan deficit osoba zaduženih za komunikaciju s javnošću. Naime, manje od polovice od ukupno 20 ministarstava ima glasnogovornike, a prethodni glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova na toj se poziciji zadržao jedva pola godine

Tek devet od 20 ministarstava u Plenkovićevoj vladi ima glasnogovornike u pravom smislu riječi. Riječ je o državnim službenicima koji prema dosadašnjoj praksi uglavnom dolaze i odlaze s ministrima koji su ih i doveli na tu poziciju. No ima i iznimaka. Sanja Bach glasnogovornica je Ministarstva financija već 12 i pol godina, točnije od ljeta 2004. Bach je na toj poziciji preživjela dvije vlade Ive Sanadera, potom garnituru Jadranke Kosor, zatim onu Zorana Milanovića, pa Tihomira Oreškovića, da bi na mjestu glasnogovornice dočekala i Plenkovićevu vladu.

Nasuprot Bach, Daria Marjanović ima najmanje staža na toj poziciji. Na mjesto glasnogovornice u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku raspoređena je tek prije desetak dana. Još dvije glasnogovornice su, poput Bach, preživjele smjenu vlasti.

Bivša novinarka Ana Bulić u Ministarstvo obrane došla je još za vrijeme mandata ministra Ante Kotromanovića dok je Eva de Zan Prusina bila glasnogovornica Ministarstva turizma i za vrijeme Milanovićevog ministra Veljka Ostojića. Na tu je poziciju vraćena 1. siječnja ove godine.

Novo lice među glasnogovornicima pri ministarstvima je i Velimir Tišma, a na mjestu glasnogovornika Ministarstva unutarnjih poslova nalazi se od 17. siječnja. Na toj je poziciji zamijenio Bonu Rajića, a on je bio glasnogovornik samo šest mjeseci, od kolovoza 2016., kada je ministar Vlaho Orepić smijenio Jelenu Bikić.

Od početka prosinca prošle godine glasnogovornica Ministarstva pravosuđa je Zrinka Oreb dok je Leticija Hrenković na isto mjesto u Ministarstvo poljoprivrede došla krajem listopada 2016. Glasnogovornike imaju još Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, u kojem je od početka ove godine na toj funkciji Tomislav Lendić, te Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, u kojem se za odnose s javnošću od studenog brine Željka Perić.

Iz Vlade nam kažu da Ministarstvo zaštite okoliša i energetiku nema glasnogovornicu, ali da je Zorana Deljanin na čelu Samostalne službe za odnose s javnošću i protokol. U Ministarstvu uprave, kojem je na čelu Mostov Ivan Kovačić, posao glasnogovornika obavlja ministrov tajnik Matija Kikelj.

Ostala ministarstva uopće nemaju osobu koja službeno obavlja glasnogovornički posao. Riječ je o Ministarstvu zdravstva, koje već dugo nema glasnogovornika, Ministarstvu znanosti i obrazovanja Pave Barišića, Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvu hrvatskih branitelja, Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava, Ministarstvu državne imovine, Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvu kulture te Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Macan: Komunikacija im je na zadnjem mjestu pa ne čudi to da za većinu ministara nismo čuli

Komunikacijski stručnjak Krešimir Macan kaže da je indikativno to da za većinu ministara javnost u prvih sto dana Plenkovićeve vlade nije ni čula. 'Komunikacija je izgleda većini ministara na zadnjem mjestu, stoga ne čudi to da za većinu njih nismo ni čuli u prvih sto dana', kaže za tportal.

Smatra da je uzrok tome izostanak rezultata u pojedinim resorima. 'Jedna od funkcija svakog ministarstva je komuniciranje s javnošću na dnevnoj bazi', dodaje. Ipak, vjeruje da će se uskoro ekipirati i po tom pitanju.