premijer o presudi HDZ-u

Plenković: Sanadera mi prišiti neće nitko! Da meni drži lekcije tiranin i despot koji izbacuje zastupnike kroz prozor - no way!

  • Autor: M. Šu.
  • Zadnja izmjena 14.10.2021 15:56
  • Objavljeno 14.10.2021 u 14:47
Andrej Plenković

Andrej Plenković

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Nakon sjednice Vlade premijer Andrej Plenković obratio se i novinarima na press konferenciji

Plenković je rekao da su na sjednici donesene dvije do tri važne odluke.

'Prva je o cijeni goriva. To je agilan pristup rješenju situacije. Vjerujemo da će ova odluka stabilizirati očekivanja. Njen rok trajanja je 30 dana i vjerujemo da ćemo u to vrijeme moći bolje planirati što i kako s cijenom nafte', poručio je premijer.

Druga važna odluka koju je izdvojio je Zakon o obnovi dok je treća odbijanje zamolnica iz BiH. 'Vrlo jasna poruka zaštite nacionalnih interesa, digniteta Domovinskog rata i ključnih ljudi', rekao je Plenković.

Odgovarao je i na pitanja novinara. Zanimalo ih je kada su se u Vladi odlučili na ograničenje cijena kada se to nije dalo naslutiti iz izjava ministara prethodnih dana.

'Odluka je donesena na Vladi prije tri sata. Vlada RH koju ja vodim u proteklih pet dana više puta je djelovala intervencionistički. Imali ste kolaps najveće hrvatske kompanije, da smo gledali rizik vlasnika, sve bi propalo, OPG-ovi i vlasnik i Vlada, svi bi propali. Nismo dobili hvala, nismo ni mislili da ćemo dobiti. Onda je došao covid, da smo to gledali... svi imaju nekakvu rezervu, pa bi nas optužili da gledamo, pa bi svi propali. To govorim zato što postoje trenuci kada je ova Vlada agilna. Procjenjujući trendove, a ako su trendovi na tržištu nafte takvi, onda ja kao predsjednik Vlade - da ne dođe do društvenog rascjepa pa mi dolazi u pitanje egzistencija obitelji i valovi otpuštanja - onda ne dopuštam to. Djelovali smo sada tako da stabiliziramo očekivanja za dobrobit građana', rekao je Plenković.

'Ako limitirate cijenu litre goriva, spuštanjem ste automatski smanjili dio PDV-a koji dolazi od svake litre. Za što mi trošimo novac od trošarina? Za ceste, autoceste, željeznice ili kao prihod u proračun. A taj proračun financira i zdravstvo koje je dostupno s ogromnim dosegom prava i to netko treba platiti. Smatramo da je ovakva odluka ograničenog karaktera primjerena trenutku, da ni distributeri neće imati veliku dramu, neka malo gledaju kako su izgledale cijene nafte na tržištu i u maloprodaji, smatramo da nam ta odluka daje mir i da je primjerena. Ona nije kraj procesa upravljanja nečim', poručio je premijer, kazavši i da se država odrekla dijela PDV-a.

Komentirao je ponovno i presudu HDZ-u. 'Uvijek sam spreman odgovarati na sva vaša pitanja. Krajnje je neprimjerena usporedba ovoga što je bilo jučer sa situacijom kada se države ispričavaju za ratne zločine. To je nova dimenzija niza napada na HDZ i kreiranja atmosfere kroz medije i napade različitih stranaka', poručio je nakon pitanja bi li se HDZ trebao ispričati.

'Prvo i osnovno, pravni proces postoji da bi nekako završio. On je jučer dobio svoju novu fazu. Izašao sam pred medije, rekao da smo legalisti, da poštujemo hrvatski pravni poredak i sudove. Postojala je jedna čelna osoba, Ivo Sanader, koji je vodio HDZ, za kojeg je u pravnom postupku utvrđeno da je zlouporabio položaj, a samim time je došlo i do odgovornosti pravne osobe, odnosno HDZ-a. Onaj tko je odgovoran za to neka odgovara, ja kao predsjednik stranke demokratski sam dva puta pobijedio na izborima, a za svu ovu oporbu koja od jučer histerizira ne kanim izgovarati rečenice isprika za grijehe nekog drugog u vrijeme kada ja osobno nisam ni bio član stranke. To ne dolazi u obzir', rekao je Plenković.

'Hoću li dozvoliti da mi jedan tiranin i despot koji izbacuje kroz prozor 18 zastupnika SDP-a docira i govori nešto o HDZ-u? No way, ne dolazi u obzir. Oni pokazuju totalitarne manire. Čovjek koji grli Kovača u Čakovcu i pušta suzu za čovjeka koji laže o prijetnjama, da mi docira? No way. Da nama sole pamet mostovci, koji doživljavaju orgazam na Festivalu slobode i kriče protiv cijepljenja, da meni dociraju? Da mi docira Možemo koji redikulozno kadrovira po Holdingu i sije izjavama mržnju prema HDZ-u? No way. Mi smo za njih NBA, a oni su lokalna liga', rekao je.

'Sanadera mi neće prišiti nitko', rekao je Plenković.

  • +25
  • +22

Sjednica Vlade

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Ponovno je upitan kada je točno odlučeno o cijeni goriva. 'Vidim da je roman toka svijesti prisutna priča. Dakle Vlada ima alat to napraviti. U iznimnim situacijama Vlada može limitirati maloprodajnu cijenu nafte. Ne moramo sve što na užem kabinetu raspravlja Vlada objaviti na webu. Uži kabinet tome i služi - da se sve ispita unaprijed. Ono što ste vidjeli danas je plod analiza. Marić i Ćorić su dobili zadaću to analizirati. Raspravili smo to i donijeli odluku. To je to', rekao je.

Kazao je da očekuje od ministra Banožića da otkrije otkud specijalcima kokain.

Govorio je i o napadu na Banske dvore. 'Očekujem da policija i DORH učine sve da otkrijemo tko je radikalizirao mladića koji je počinio teroristički čin, tko je taj od kojeg je nabavio oružje, tko ga je naučio koristiti to oružje. To se ne događa spontano, da netko od 22 godine ničim izazvan ide počiniti takav čin i skoro ubiti hrvatskog policajca. Ovo nije pritisak nego poziv DORH-u i policiji kako i zašto dolazi do toga da mladi čovjek učini to. Nismo ni slutili da je tako nešto moguće u demokratskoj Hrvatskoj. Volio bih da se na tu temu naprave dodatni iskoraci. Ta tema nije zatvorena. A vi možete pomoći', kazao je premijer.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!