POSJET ZEMUNIKU

Plenković je napokon nečim impresioniran: Ušao je u kanader

21.07.2017 u 13:46

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković po vlastitom javnom priznanju u petak je ostao impresioniran, a uspjeli su ovaj put takav dojam na šefa Vlade ostaviti piloti Hrvatske vojske, prenosi N1

'Čast mi je biti ovdje s Krstičevićem i ostalim predstavnicima u matičnoj bazi naše protupožarne eskadrile. Želio bih još jednom zahvaliti svim pilotima i tehničarima koji su u proteklim mjesecima stalno pridonosili gašenju požara u priobalju i njihova je požrtvovnost vidljiva svakog dana. Tu su brojni sati leta - koliko sam danas vidio - 36 dana su proveli od početka ove godine u zrakoplovima i to odražava domoljublje hrvatskog vojnika i pilota, za što im zahvaljujem, pogotovo nakon ovih velikih požara', istaknuo je, prenosi N1, Plenković prilikom posjeta Zemuniku.

'Kada vremenski uvjeti dopuštaju, zrakoplovi lete, vojska pomaže svim segmentima civilnih institucija i ta se sinergija svakodnevno očituje. Zahvaljujem i na međunarodnom angažmanu. Kao što znate, jučer smo donijeli odluku o pomoći Crnoj Gori, a proteklih mjeseci bili su u operaciji u Izraelu te su pokazali najviši nivo profesionalizma. Zahvaljujem svim pilotima, i onima zračnih traktora, a došli smo prije svega iskazati poštovanje hrvatskim pilotima i zrakoplovstvu za sve što rade', rekao je premijer.

'Što se tiče uvjeta i kvalitete života i rada te poštovanja, mislim da je ministar Krstičević već u ovih prvih skoro godinu dana Vlade pokazao da mu je to jedna od temeljnih zadaća i upravo na tom tragu sa svojim suradnicima i Glavnim stožerom traži rješenja kako da unaprijede kvalitetu života', ustvrdio je predsjednik Vlade.

  • +20
Plenković u posjetu bazi HRZ-a u Zemuniku Izvor: Cropix / Autor: Luka Gerlanc / CROPIX

Naglasio je pritom da 'nije ovo političko ili personalno gašenje požara, ovo je razgovor s ljudima koji svaki dan požrtvovno rade i znak poštovanja prema njihovu poslu'. 'Damir i ja smo neovisno o ovom požaru planirali biti u Zemuniku, ovo je samo koincidiralo, a što se tiče prava pilota - povećali smo proračun i znate da bismo trebali ići prema dva posto izdvajanja za obranu vezano uz NATO, a kad dođemo u fazu planiranja proračuna, vodit ćemo računa i o tome', rekao je Plenković.

Priznao je da mu je sve to impresivno i da ima veliko poštovanje prema ljudima koji ovo rade te je odgovarajući na novinarska pitanja kazao: 'Hrvatska, prema onome kako sam brifiran, ima dovoljnu sposobnost s obzirom na intenzitet u kojem mora sudjelovati, a što se tiče hrvatskog zrakoplovstva, postigli smo suglasje da trebamo dugoročno to riješiti i ono što smo napravili plod je temeljite analize naših kolega u zrakoplovstvu, a znat ćemo malo više kad dobijemo odgovore i cijeli projekt u sljedećih 25 do 30 godina trebao bi riješiti naše zrakoplovstvo.'

Plenković je i sam u jednom trenutku sjeo u kanader.

  • +22
Andrej Plenković i Damir Krstičević na otvorenju vojarne u Sinju Izvor: Cropix / Autor: Mario Todoric / CROPIX

O nabavci novih vojnih zrakoplova

'Ne vidim zašto bi zemlja koja je članica NATO-a i koja ima svoje zrakoplovstvo donosila odluku suprotnu nastavku te sposobnosti, raspravljali smo o tome i ljudi koji se time bave dali su svoje mišljenje, a moje je čvrsto uvjerenje da o ovoj temi vlada širok konsenzus na političkoj sceni', kazao je premijer na pitanje o nabavci novih zrakoplova.

'Što se tiče odluka, one će biti donesene u transparentnoj i odgovornoj proceduri te da to bude financijski održivo. Imamo cijeli plan fiskalne konsolidacije i nastojimo pokazati racionalnost u svim segmentima i zbog toga se nabavka zrakoplova mora dogoditi u jednom trenutku, a odgađa se već desetljećima. U poziciji smo da to želimo realizirati i možda bi prvi zrakoplovi mogli biti u Hrvatskoj 2020., kada ćemo predsjedati Europskom unijom te obilježavati obljetnicu Bljeska i Oluje', poručio je Plenković.