usidren dok se ne smiri pandemija

Plenković u Rijeci posjetio luksuzni polarni kruzer izgrađen u pulskom Uljaniku

21.05.2020 u 21:23

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je obišao luksuzni polarni kruzer Scenic Eclipse, koji je izgrađen u Uljaniku a usidren u riječkoj luci dok se ne smiri pandemija Covid-19, te poručio kako je riječ o brodu kakve želimo graditi u Hrvatskoj i kako je važno nastaviti s aktivnostima koje su omogućile revitalizaciju 3. maja.

Scenic Eclipse je prije godinu dana izgrađen u pulskom Uljaniku za australsku Scenic grupu, a od početka svibnja ove godine usidren je u riječkoj luci dok se ne smiri pandemija Covid-19 i ostvare uvjeti za nova kružna putovanja.

Izrazivši zadovoljstvo posjetom tom brodu izgrađenom u Uljaniku, premijer je poručio kako je ideja da se krene s daljnjim investicijama, ovaj puta u brodogradilištu 3. maju te da se takvi brodovi u budućnosti grade u riječkom brodogradilištu.

Mislim da smo prve korake već kvalitetno poduzeli i važno je nastaviti s aktivnostima koje su omogućile revitalizaciju 3. maja, rekao je.

U 3. maju započela je gradnja još jednog polarnog kruzera sličnih karakteristika, broda "Eclipse II" za istog australskog naručitelja, a planira se gradnja još četiri takva broda.

Namjere Scenic grupe su i dalje vrlo čvrste i tražimo rješenje kako da ti procesi na pravi način idu dalje, poručio je premijer, koji je rekao i kako su "u procesu" i jamstva za gradnju tih brodova.

Na pitanje o čemu će razgovarati sa sindikalistima iz Uljanika, koji su se također našli na brodu, Plenković je odgovorio da je poznato kako je sve s Uljanikom išlo.

"Vlada je isplatila 4,5 milijarde kuna jamstava za Uljanik. Svakako ćemo tražiti rješenje kako da se održi dio poslovanja s obzirom na iskustva da su mnogi zaposlenici Uljanika pridonijeli izgradnji ovoga broda, premda je u teškim okolnostima završen i nevjerojatnim osobnim angažmanom naručitelja. Bilo je fascinantno vidjeti da je u tako teškim okolnostima ovakav brod izašao iz Uljanika i to je priznanje svima", rekao je premijer, poručivši kako će se tražiti rješenja koja će omogućiti da brodogradnja u Hrvatskoj i dalje postoji.

  • +4
Polarni kruzer Scenic Eclipse Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Polarni kruzer Scenic Eclipse uplovio je početkom svibnja u riječku luku, u kojoj će do kraja godine, dok se ne smiri pandemija Covid-19, biti na mrtvom vezu.

Taj je brod porinut s navoza u pulskom Uljaniku u siječnju 2018., a isporučen je u srpnju 2019., unatoč teškoćama i stečaju Uljanika.

Može prevesti oko 220 putnika, a namijenjen je plovidbi svim morima, uključujući polarna i tropska područja. Posebno je pojačan za plovidbu u otežanim vremenskim uvjetima i po zaleđenim morima.

Dugačak je 168 metara, širine 21,5 metara, sagrađen je u skladu s najnovijim ekološkim zahtjevima i jedinstven je putnički brod tog tipa u svijetu, najveći u klasi polarnih putničkih brodova. 

Na njemu u punoj operaciji radi 187 ljudi, od kojih je dvoje hrvatskih državljana - prva časnica za sigurnost Maja Sabolić i zamjenik zapovjednika Radimir Novosel.

Nakon posjeta brodu Scenic Eclipse, Plenković je otišao na radni sastanak s predstavnicima županijske organizacije HDZ-a u Primorsko-goranskoj županiji.

Na novinarski upit o očekivanim izbornim rezultatima njegove stranke na riječkom području, odgovorio je kako će nastojati  dobiti što veće povjerenje. "Nastojat ćemo dobiti što veće povjerenje pogotovo stoga što smo u našem mandatu pokazali da nam je svaki dio Hrvatske jednako važan, bez obzira koja je stranka lokalno na vlasti", rekao je Plenković, spominjući niz projekata koje je Vlada podržala na riječkom i istarskom području, poput bolnica u Rijeci i Puli, nastavka gradnje istarskog ipsilona, investicija u turizam, revitalizacije 3. maja, itd.