svečana sjednicva

Plenković u Novom Marofu: Prioritet treba biti rad na demografskoj revitalizaciji

01.09.2023 u 20:24

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković sudjelovao je u petak na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Novog Marofa održanoj u povodu dovršetka važnog projekta izgradnje istočne obilaznice, vrijedne 20 milijuna eura

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, zahvalio je premijeru Plenkoviću i cijeloj Vladi, ministru Olegu Butkoviću i resornom ministarstvu, predsjedniku Uprave Hrvatskih cesta Josipu Škoriću, kao i izvođačima koji su uspješno realizirali Istočnu obilaznicu.

Naglasio je važnost ove obilaznice koja će izmjestiti teretni promet iz grada i potaknuti gospodarski razvoj.

"Istočna obilaznica je san Marofčana dug više od 30 godina te je od nemjerljive važnosti za Novi Marof jer osigurava gospodarski razvoj Grada", dodao je gradonačelnik.

Podsjetio je na uspješno završeni projekt sanacije odlagališta Čret, ističući da su te dvije investicije vrijedne oko 20 milijuna eura.

Upravo je na saniranom odlagalištu Čret i održana svečana sjednica novomarofskog Gradskog vijeća.

"Prije 30-tak godina tu je bilo odlagalište, a danas imamo prekrasan brijeg, sanirano odlagalište na kojem nema više smeća ni ostalih problema", poručio je Jenkač.

U svim dijelovima zemlje veliki investicijski ciklusi, a prioritet demografska revitalizacija

Što se tiče investicija i projekata, poput ovih u Novom Marofu, rekao je Plenković, nema ni jednog dijela Hrvatske gdje se ne osjeća veliki investicijski ciklus koji doprinosi odličnim gospodarskim pokazateljima.

„Jučer smo na Vladi pričali o projektima vrijedim dodatnih 4,5 milijarde eura”, podsjetio je premijer.

Naglasio je da će se u škole, dvorane i vrtiće u sljedećem razdoblju uložiti 1,7 milijarde eura.

Plenković je izrazio zadovoljstvo što će Hrvatska na svim važnim područjima napraviti iskorak, a posebno je naglasio važnost demografske revitalizacije.

„To je po meni temeljna zadaća u okviru politike nacionalnog razvoja. Puno je projekata realizirano, ali prioritet treba biti rad na demografskoj revitalizaciji”, zaključio je.

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković pohvalio je rad Grada i gradonačelnika. Kao savršen poklon Gradu, ministar Butković naveo je Istočnu obilaznicu.

Varaždinski župan Anđelko Stričak rekao je da u Varaždinskoj županiji nije bilo nikad više investicija.

„Kad bi nabrajali sve te investicije, to bi potrajalo. Možda je lakše reći da se te investicije mjere u stotinama milijuna eura, odnosno milijardu kuna”, zaključio je Stričak.

Uoči sjednice, premijer Plenković obišao je prostore novomarofske tvrtke Knauf Insulation koja pokreće investiciju vrijednu 120 milijuna eura. Riječ je o izgradnje trafostanice i dalekovoda čime će se osigurati električna energija za tvrtku, ali i za šire područje Grada Novog Marofa.

Na sjednici su, uz gradske vijećnike i gradonačelnika Jenkača bili i ministri Oleg Butković i Gordan Grlić Radman, predsjednik uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić, pet saborskih zastupnika, europarlamentarka Sunčana Glavak te 30-ak gradonačelnika i načelnika sa sjevera Hrvatske.