zabrinuti premijer

Plenković: Snimka stanja Zagreba nije osobito optimistična

28.03.2020 u 16:59

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je u subotu da Nacionalni Stožer sve odluke donosi na temelju izmijenjenog Zakona o Civilnoj zaštiti i da to radi primjereno naravi pogibelji koja nam prijeti

Dakle, ovo su posebne okolnosti koje zahtijevaju posebne mjere i sve što Hrvatska radi rade i druge zemlje, poručio je tijekom obilaska mjesta Krapinsko-zagorske županije stradalih u potresu hrvatski premijer odgovarajući na pitanje novinara o izjavi predsjednika Zorana Milanovića da bi sve mjere u vezi sa zabranom kretanja i praćenjem signala mobitela ljudi koji su u samoizolaciji trebao donositi Sabor, i to dvotrećinskom većinom.

Premijer je istaknuo da je najvažnija sigurnost naših građana.

Nama je najvažnija sigurnost naših građana i vidjeli ste podatke o novima zaraženima, vidjeli ste da je još jedna osoba preminula jučer u Hrvatskoj i sada smo na brojci četiri. Mislim da je što se u ovim okolnostima poduzima primjereno, upravo onako kako treba - izjavio je Plenković.

Dodao je da je dijalog sa Saborom dobar i da se razgovori vode i da on funkcionira, što je, napomenuo je, najvažnije. Premijer osobno u ovom trenutku ne vidi potrebe da se donose bilo kakve druge odluke u odnosu prema onima koje su dosad donesene.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da su sindikati turističkih djelatnika raskinuli kolektivni ugovor, što stavlja radnike u toj djelatnosti u slabiji položaj, premijer je potvrdio da će se posebno voditi računa o tom, ali i o svim drugim sektorima.

  • +22
Andrej Plenković obišao Krapinsko Zagorsku županiju koja je bila pogođena potresom Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

"Nema te grane industrije, grane gospodarstva koja nije pogođena, bilo koji element funkcioniranja. Tako da će naše mjere biti cjelovite, a gledat ćemo što s onima gdje je posebno teška situacija. Odnosi koji postoje između poslodavaca i sindikata nekada su u nekim elementima bipartitni i mi vodimo tripartitni dijalog između Vlade, sindikata i poslodavaca", rekao je Plenković.

Postoje ugovori koji su potpisani, postoje zakoni koji su na snazi, ali isto tako postoje i izvanredne okolnosti - dodao je predsjednik Vlade ističući da ćemo u ovakvim okolnostima svi na neki način morati podnijeti teret, solidarno u odnosu prema novoj situaciji.

Na završno pitanje gdje se naći u ovoj situaciji građevinari za sanaciju šteta uzrokovanih potresom kad nema dovoljno radnika, premijer je odgovorio kako je tu zadaću dobio ministar graditeljstva.

"Oni pripremaju zakon s obzirom na razmjere potresa u Zagrebu. Ono što je nama najvažnije je sigurnost građana. Mi smo zahvaljujući aktivnosti vojske, Ministarstva obrane dobili kompletnu snimku stanja Zagreba iz zraka. I ta snimka stanja nije osobito optimistična. Sami dimnjaci su porušili jako puno krovova, počinili štetu na zgradama. Većinu njih treba maknuti s krovova da ne padnu zbog nekog drugog razloga ili klizanja ili proteka vremena", zaključio je premijer.

Ponovio je još jedanput da je sigurnost građana na prvome mjestu, a da nakon toga počinje obnova.