sjednica vlade

Plenković: Sa Zagrebom ćemo surađivati na svim projektima koji su u interesu grada i Zagrepčana

07.11.2019 u 08:29

Bionic
Reading

Ranojutarnja sjednica Vlade, uoči predstavljanja proračuna u Saboru, počela je tradicionalnim obraćanjem premijera Andreja Plenkovića

Plenković je uvodno podsjetio na događaje u proteklih tjedan dana, a među njima i na predsjedanje Danavskom strategijom, koje je predstavljeno jučer.

Osvrnuo se i na posjet Češkoj i sastanke šefova vlada država Prijatelja kohezije. 'Ova tema je izuzetno važna posljednjih mjeseci u prefovorima o Višegodišnjem financijskom okviru', kazao je Plenković.

Među događajima koje je izdvojio je i obljetnica Zagrebačkog sveučilišta. 'To je poticaj da i dalje ulažemo u visoko obrazovanje na Zagrebačkom sveučilištu, to je 65 tisuća studenata', kazao je premijer.

Sastanak sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem Plenković je ocijenio dobrim. 'Sada je provedba 1,3 milijarde kuna vrijednosti projekata, brojni drugi su u pripremi. Pozicija Vlade kao i prema drugim gradovima i općinama je da ćemo surađivati na svim projektima koji su u interesu grada i Zagrepčana i Zagrepčanki', rekao je Plenković.

Najavio je da nakon sjednice Vlade odlazi u Sabor predstaviti proračun.

Vlada je na sjednici, između ostalog, donijela zaključak o podržavanju financiranja nabave kapitalne opreme i uređenja dodatnog prostora za DNA laboratorij Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Naime, kako je pojasnio ministar branitelja Tomo Medved, Medicinski fakultet je zatražio pomoć u nabavi kapitalne opreme u vrijednosti od 5 milijuna kuna. Kako će se dobar dio opreme koristiti kod identifikacije ekshumiranih žrtava, obratili su se Vladi.

'Hrvatska još uvijek traga za 1872 nestale osobe u Domovinskom ratu, a uspješnost identifikacije pretpostavlja opremljenost znanstveno-medicinskih ustanova uključenih u taj proces', kazao je Medved.

  • +16
188. sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Vlada je dala odobrenje Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici da sklopi više od 10 milijuna težak ugovor s AKD Zaštitom za zaštitu zgrade NSK tijekom Predsjednja Hrvatske Europskom unijom.

'Tijekom predsjedanja, u prostorima NSK prisustvovat će štićene osobe I kategorije za vrijeme održavanja sastanka na vrhu predsjednika država i vlada te ministarskih sastanaka, sukladno Uredbi o određivanju štićenih osoba, objekata i prostora te provođenju njihove zaštite i osiguranja. Zbog potrebe provođenja sigurnosnih mjera i izvedbe sustava tehničke zaštite tijekom predsjedanja, izrađene su Prosudba ugroženosti TD-PU/1538 i Izvedbeni projekt sustava tehničke zaštite PR-THZ/1620. Prosudbom ugroženosti objekt se svrstava u I kategoriju zaštite (NAJVIŠI STUPANJ ZAŠTITE) prema Pravilniku o uvjetima i načinu provedbe tehničke zaštite), dok su Izvedbenim projektom definirana konkretna rješenja tehničke zaštite objekta', stoji u odluci.