SASTANAK U BANSKIM DVORIMA

Plenković s predsjednikom Europskog revizorskog suda: Važno je na vrijeme postići dogovor o novom europskom proračunu

03.02.2020 u 18:28

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se danas u Banskim dvorima s predsjednikom Europskog revizorskog suda Klausom-Heiner Lehneom na kojem je predstavio hrvatske prioritete predsjedanja te izvijestio o planiranim koracima glede uređenja budućih odnosa EU-a i UK nakon Brexita, pregovora o novom europskom proračunu, zagrebačkog sastanka na vrhu i Konferencije o budućnosti Europe, javljaju iz Vlade

Na sastanku, na kojem je bila i Ivana Maletić, članica Europskog revizorskog suda, posebno su razmijenjena mišljenja oko donošenja Višegodišnjeg financijskog okvira EU-a za sljedeće proračunskog razdoblje od 2021.-2027. godine, a osvrnuli su se i na dosadašnju provedbu projekata te apsorpciju EU sredstava od strane Hrvatske, stoji u priopćenju iz Vlade.

Plenković je, dodaje se, istaknuo da predstoje zahtjevni pregovori, prije svega između država članica, o čemu će se posebno raspravljati na izvanrednom sastanku Europskog vijeća 20. i 21. veljače. Nakon toga Hrvatska će voditi pregovore kroz dijaloge i trijaloge s Europskom komisijom i Europskim parlamentom o više od 40 zakonskih prijedloga koji čine Višegodišnji financijski okvir. Naglasivši da je Hrvatska najnovija država članica EU-a, koja trenutno koristi svoju prvu punu financijsku omotnicu, poručio je da je važno što prije postići dogovor o novom VFO kako bi se na vrijeme započelo s ugovaranjem projekata i povlačenjem sredstava.

Sastanak Andreja Plenkovića i Klaus-Heiner Lehnea, predsjednikom Europskog revizorskog suda Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Podsjetio je kako je od 10,7 milijardi eura, koje su Hrvatskoj na raspolaganju za financijsko razdoblje 2014. – 2020., ukupno ugovoreno 9,2 milijarde eura odnosno 86 posto alociranih sredstava, dok je na početku mandata ove Vlade stopa ugovorenosti iznosila 9 posto.

Predsjednik Europskog revizorskog suda Lehne istaknuo je da se i Europski revizorski sud zalaže za pojednostavljenje procedura, veću fleksibilnost i smanjenje administrativnog opterećenja u provedbi novog Višegodišnjeg financijskog okvira, a s ciljem što učinkovitijeg korištenja europskih sredstava, javili su iz Vlade.