susret u varšavi

Plenković s poljskim premijerom: Mi smo prijateljske zemlje koje veže poštovanje prema papi Ivanom Pavlu Drugom'

04.07.2019 u 17:47

Bionic
Reading

Hrvatska i Poljska imaju dobru i kvalitetnu suradnju u svim područjima koju žele i dalje razvijati, poručili su u četvrtak u Varšavi premijeri dviju zemalja Andrej Plenković i Mateusz Morawiecki. "Imamo odličnu suradnju, koju želimo i dalje razvijati. Nadam se da ćemo zajedno raditi na provedbi strateške agende EU-a u koju smo uvrstili potrebu za potporom demografskoj obnovi", rekao je Plenković novinarima nakon razgovora sa svojim poljskim domaćinom.

"Mi smo dvije prijateljske, slavenske zemlje, koje među inim, veže poštovanje prema papi Ivanu Pavlu Drugom", rekao je Plenković spomenuvši doprinos poljskog pape međunarodnom priznanju Hrvatske.

Ovo je prvi posjet hrvatskog premijera Poljskoj nakon osam godina. Međusobnu razmjena dviju zemalja dosegnula je 1,1 milijardu eura, a skoro milijun Poljaka godišnje turistički posjeti Hrvatsku. U Poljskoj je prisutno nekoliko hrvatskih tvrtki, poput Končara, Podravke, Belupa i Dalekovoda.

Oba premijera dijele slična stajališta u pogledu pregovora o proračunu EU-a i zauzimaju se da se ne smanjuju sredstva za kohezijsku politiku.

"Razgovarali smo o potrebi solidarnosti u pregovorima o višegodišnjem financijskom okviru. Moramo uvjeriti naše zapadne partnere da je dobar proračun za srednju i istočnu Europa također dobar i za njih i cijelu Uniju", rekao je Morawiecki, dodajući da se od svakog potrošenog eura iz europskog proračuna u zemljama nove Europe oko 65 posto vrati u zapadne zemlje kroz ugovore koje njihove tvrtke dobiju za provedbu projekata.

Plenković je nakon Varšave otputovao na sjeveroistok Poljske, u posjet pripadnicima 4. kontingenta (HRVCON), koji su smješteni na vojnom poligonu Bemowo Piskie u sklopu ojačane prednje prisutnosti NATO-a koja je odgovor Sjevernoatlantskog saveza na sve agresivnije ponašanje Rusije.

"Podržavamo tu dimenziju suradnje na prostoru između Jadrana, Baltika i Crnog mora. To je drugo plućno krilo Europske unije", rekao je Morawiecki. Bilo je riječi i o europskim perspektivama zemalja jugoistoka Europe. Obje zemlje se zauzimaju da se proces proširenja nastavi kada te zemlje ispune potrebne kriterije.

Poljska je u četvrtak i petak u Poznanju domaćin 6. sastanka na vrhu Berlinskog procesa, koji je osmišljen da se zemljama u hrvatskom jugoistočnom susjedstvu pomogne na njihovu putu prema EU-u.

"Proces proširenja ima svoj ritam. Znamo kakvo je realno raspoloženja u starijim članicama EU-a, ali taj se proces treba održati. Nama je bitno da te zemlje idu prema EU-u i ispunjavanju kriterija, a nitko nema iluzija da će to ići preko noći", rekao je Plenković, naglasivši da će u slučaju odsutnosti EU-a u taj prostor ući drugi globalni akteri i ostvarivati svoje strateške interese.