sve opcije otvorene

Plenković potvrdio da Kinezi stižu u Uljanik, a otkrio i kada planira u Beograd

12.04.2019 u 19:13

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković gostovao je u RTL-u danas gdje je komentirao četverodnevni posjet kineskog premijer Li Keqianga i njegove delegacije koji je završio u petak poslijepodne. Rekao je kako se Kinezi smatraju potencijalnim ulagačima u nizinsku prugu i Uljanik, te je komentirao poziv srbijanske premijerke Ane Brnabić da dođe u Beograd

Istaknuo je kako danas Hrvatska ima jaki međunarodni profil, što najbolje dokazuje summit 17+1 na kojem su bili svi regionalni premijeri. 'To je poruka ne samo o važnosti Kine, nego i poruka Hrvatskoj rekao je premijer i nastavio:

'Kinezi su spremni dignuti odnos na novu razinu, ne samo kroz kulturu i turizam, već i kroz ulaganje u infrastrukturne projekte. Ponudili smo im dvije vrste projekata, ulaganje u naše luke, a kasnije i u željeznice'.

Upitan što će biti s prugom Rijeka-Zagreb, Plenković je rekao da su sve opcije moguće i da se razmatra hoće li ona biti financirana iz EU fondova ili će se dati u koncesiju ulagačima. 'S dvije kineske kompanije osnovane su radne skupine koje će vidjeti kako je to najbolje financirati. Mi smo i za jednu i drugu opciju', rekao je.

Što se tiče Uljanika, podsjetio je da je Vlada već isplatila bankama 420 milijuna eura jamstava za ranije kredite. Hoće li Uljanik spašavati Kinezi?

'Ja sam iskoristio sastanak da im pojasnim kontekst hrvatske brodogradnje i značaj Uljanika i 3. maja. To su industrije koje treba respektirati. Treba nam konsolidator koji će ih znati prilagoditi tržištu 21. stoljeća', rekao je i upitan hoće li predstavnici kineske brodogradnje doći u Pulu odgovorio kako se njihov dolazak očekuje vrlo skoro. Ministar gospodarstva Darko Horvat, rekao je pak, kako se dolazak Kineza u Pulu očekuje kroz dva tjedna.

Što se poziva Brnabić u Beograd tiče, Plenković je rekao da Hrvatska iduće godine predsjeda Europskom Unijom u sklopu čega će on obići sve susjedne zemlje, a planira ići u Beograd, Sarajevo, Tiranu i Skopje.

Poslovni forum zemalja srednje i istočne Europe i Kine u Dubrovniku Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL