premijer u nsk

Plenković: Otvaranje pregovora BiH s EU najveći je i vanjskopolitički uspjeh Vlade

12.03.2024 u 13:16

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković komentirao je najavu predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen da će Europskom parlamentu preporučiti otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom

Kazao je kako je to najveći vanjskopolitički uspjeh Vlade u ovom mandatu. Zbog toga je, priznao je, bio gotovo svaki dan u kontaktu s predsjednicom Europske komisije u posljednjih 20-ak dana, javlja Večernji list.

'Radili smo sve ove dane da se od strane naših prijatelja u BiH naprave potrebni iskoraci da bi EK mogla jasno na papiru reći da su ispunili dovoljno kriterija za otvaranje pregovora. I to sad se događa. Formalna odluka će se donijeti. S obzirom da je Hrvatska 2016. pomogla BiH više nego itko drugi da podnese zahtjev za članstvo, da dobije kandidatski zahtjev za članstvo, ta poruka se čula kod naših partnera i oni su napravili iskorake koji omogućuju ovu preporuku', rekao je Plenković u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici gdje sudjeluje na okruglom stolu 'Iskoristimo potencijal jedinstvenog tržišta'.

Dodao je da će se odluka koja će se donijeti idućega tjedna jedna od najvažnijih u smislu vanjskopolitičkih postignuća Hrvatske u ovom mandatu.

'Ta odluka je bitna za cijelu zemlju BiH, a posebno za Hrvate kao ravnopravan konstitutivan narod koji su najsnažnije zagovarali europski put Bosne i Hercegovine', zaključio je Plenković.