posjet karlovcu

Plenković obišao Obrtnički sajam na kojem su predstavljene i obrtničke škole

02.09.2019 u 22:27

Bionic
Reading

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u ponedjeljak je nakon sjednice Županijskog odbora HDZ-a Karlovačke županije obišao Obrtnički sajam koji se održava u sklopu Dana piva te je izrazio zadovoljstvo što su na njemu predstavljene i strukovne škole za čije su učenike predviđene dvostruko više stipendije.

Plenković je izjavio novinarima da je osjetio poduzetni duh obiteljskog poslovanja, obrtništva u cjelini, koje osim vlastitoj egzistenciji doprinosi i gospodarstvu u cjelini.

Posebno je izrazio zadovoljstvo što su na sajmu predstavljene i strukovne škole te ponovio da će stipendije za strukovne škole biti udvostručene, s 900 na 1800 mjesečno kako bi se učenike potaknulo na odabir strukovnih zanimanja.

Ministar gospodarstva poduzetništva i obrta Darko Horvat je naglasio da Ministarstvo obrtnicima i vlasnicima poduzeća, uz pomoć fondova EU, već treću godinu za redom pokriva većinu troškova nastupa na inozemnim sajmovima kako bi ojačali međunarodnu konkurentnost. Ove godine za tu je namjenu raspoloživo 150 milijuna kuna, rekao je ministar pozvavši zainteresirane da se jave na natječaj koji je u tijeku.

Uz to, javnosti će u petak ili ponedjeljak biti predstavljen natječaj za obrtnike mentore koji žele participaciju države za sustav dualnog obrazovanja, s tim da će se majstorskim radionicama dosadašnjih 150.000 kuna povećati na 500.000 kuna i to za educiranje radnika za svoje potrebe i za potrebe tržišta rada.

"Dat ćemo priliku poduzetniku da kroz tu participaciju namiri i svog mentora, ali i učenike srednjih strukovnih škola. A iznađena su sredstva da se učenicima koji se uključe u takvu edukaciju osiguraju i minimalne radničke plaće“, rekao je Horvat. Najavio je da učenici i roditelji na nove stipendije od 1800 kuna mogu računati od siječnja.

Premijer Plenković čestitao je obrtničkom komorama, Karlovačkoj županiji i Gradu Karlovcu na dobroj organizaciji Obrtničkog sajma, a strukovnim školama na inovativnim iskoracima za pozive budućnosti.    

Svoju robu i usluge izlaže 61 izlagač iz pet hrvatskih županija, ali i izlagači iz Bosne i Hercegovine i Slovenije te četiri karlovačke strukovne škole.