premijer u mostaru

Plenković o slučaju djevojčice Madine: 'Presuda ne govori o sistemskom problemu'

05.04.2022 u 18:07

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković boravi danas u Mostaru, gdje se održava 23. međunarodni sajam gospodarstva. U izjavi za medije odgovorio je i na pitanje za komentar presude u slučaju Madine Hussiny

“Vrlo je jasno da je ova presuda individualnog karaktera, da ona ne govori o bilo kakvom sistemskom problemu koji bi se odnosio na vlasti RH. Stav Vlade može biti samo jedan – provesti presudu i organizirati da domaća tijela provedu sve što ona nalaže kako bi se utvrdilo sve što je dovelo do te tragedije”, poručio je predsjednik Vlade, javlja N1.

Vezano uz reformu izbornog zakona u BiH, Plenković je kazao da se Bruxelles spreman uključiti u razgovore o izbornom zakonu, a i SAD je spreman pomoći.

Rekao je da se razgovaralo i o energetskoj suradnji dviju zemalja.

“Hidroelektranu Dubrovnik 2 smatramo projektom od strateškog interesa. Zamolit ćemo da se tom temom nastave baviti ministri. U ovim novim uvjetima moramo uložiti sve napore da osiguramo dovoljno električne energije za sve naše gospodarske subjekte, ali ako možemo opskrbiti i za subjekte u BiH, naravno da ćemo tražiti zajednička rješenja”, rekao je.

Istaknuo je da je stav Europske unije po pitanju proširenja jasan – sve države jugoistoka Europe trebaju postati članice Europske unije, ali da bi to postale moraju ispuniti određene uvijete. Dodao je da će Hrvatska pomoći svojim susjedima na tom putu. Podsjetio je da je i Hrvatska morala ispuniti niz uvjeta.

Inače, u Mostaru su se okupili i predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, premijer Federacije BiH Fadil Novalić, predstavnik zemlje partnera – Péter Szijjártó, ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović, mostarski gradonačelnik Mario Kordić te direktorica sajma Dalfina Bošnjak.