NAKON IZBORA DOGOVORI

Plenković: Neki od uvjeta Mosta su mi zanimljivi

03.09.2016 u 15:44

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković boravio je u Šibeniku u sklopu predizborne kampanje te je kazao da je o sedam uvjeta Mosta čuo iz medija

'Neki od njih su mi zanimljivi. Idemo prvo ostvariti rezultat, a nakon izbora dogovarat ćemo sa strankama koje su nam slične', kazao je Plenković. Želi da se buduća vlada formira na temelju cjelovitoga rada. 'Naši ljudi očekuju stabilnost i institucije koje pružaju okvir za to', rekao je Plenković, javlja N1.

Komentirao je i uvjet Mosta o ukidanju ZERP-a i proglašenju isključivoga gospodarskog pojasa. 'Po međunarodnom pravu, naravno da je proširenje jurisdikcije na Jadranu moguće. U dogovoru sa susjedima naravno da uvijek postoje razlozi za širenje jurisdikcije. Razgovarat ćemo o tome, ali mora biti u skladu s onim što zajednička ribarstvena politika treba biti unaprijed razjašnjena s našim partnerima', rekao je Plenković.
Komentirajući Mostov uvjet o smanjenju plaća zastupnika u Saboru i djelatnika u državnoj upravi, Plenković je rekao da je protiv banaliziranja rada državnih institucija.

Na pitanje novinara o izvješću o financiranju kampanje, Plenković je rekao da je zasad potrošeno 2,9 milijuna kuna te 2,6 milijuna kuna na posebnom računu. 'Završno izvješće ćemo, sukladno zakonu, podnijeti DIP-u', rekao je Plenković.

Komentiravši izjave Zorana Milanovića, rekao je da šef oporbe time pokazuje da ne zna gdje je. 'Nije ni za oporbu ni za vlast. Ja sam za budućnost. Ovakva vrsta rasprave najviše govori o njemu, na to se neću vraćati. On je pokazao da nije shvatio promjenu konteksta, da nije shvatio taj transformacijski element koji sam unio u HDZ', rekao je Plenković.

Dotaknuvši se pitanja njegove imovinske kartice, predsjednik HDZ-a rekao je da se radi o isfabriciranoj priči. Njegova je imovinska kartica od 2009. do 2013. godine bila objavljena na stranicama Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Uklonjena je, a on prema zakonu trenutno ne obnaša funkciju koja od njega zahtijeva unaprijed objavljivanje imovinske kartice, kao i to da on sad i da hoće, nema je mogućnost objaviti, objasnio je Plenković. 'Imam stan i auto, moja je plaća istovjetna plaćama SDP-ovih zastupnika u Europskom parlamentu', rekao je Plenković.