UOČI EU IZBORA

Plenković: 'Naša lista za europarlamentarne izbore je jedinstvena u odnosu na druge'

25.05.2024 u 14:21

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković poručio je kako želi da građani povjerenje daju kandidatima odnosno listama koje imaju kvalitetne ljude dokazane u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti kakva je upravo lista HDZ-a, a ponovio je i kako će do 2028. Hrvatska dostići 82 posto razvijenosti EU

'Ova lista HDZ-a za europarlamentarne izbore jedinstvena je u odnosu na druge. Ona ima četvero aktualnih zastupnika, čak četvero bivših zastupnika, šestero od 12 kandidata je sada izabrano u Sabor. Na drugom je mjestu potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju.

Tu je i bivši ministar vanjskih poslova, bivši ministar regionalnoga razvoja i EU fondova, bivša ministrica turizma i sporta. Dakle lista ljudi koji su u potpunosti informirani o nadležnosti u parlamentu, znaju kako zastupati interese, reagirati na zakonodavne prijedloge', rekao je u subotu Plenković.

Podsjetio je na rezultate koje Hrvatska ima kada su u pitanju EU fondovi.

'U ovom desetljeću osigurali smo 25 milijardi eura iz europskih izvora, što redovitog godišnjeg proračuna, što 10,5 milijardi eura iz instrumenta EU budućih generacija, a to predstavlja 15 posto hrvatskoga BDP-a. Želimo ta sredstva staviti u funkciju ravnomjernog regionalnog razvoja i rasta prosječne razvijenosti Hrvatske na razini EU', poručio je.

Ponovio je i kako je 2010. Hrvatska bila na 61 posto razvoja EU, a 2016. na 62 posto. 'U mandatima dvije naše vlade mi smo sada došli na 76 posto prosječne razvijenosti EU. Po razvoju smo dostigli Mađarsku koja je u EU devet godina i dva mjeseca dulje nego Hrvatska. Rast i projekcije za ovu godinu su 3,3 posto BDP-a', brojke su koje je iznio premijer te ponovio obećanje da će do kraja ovog mandata Vlada doseći 82 posto razvijenosti Hrvatske na razini EU.

Uz nositelja Andreja Plenkovića u Varaždinu su se predstavili i Davor Ivo Stier, Nikolina Brnjac, Sunčana Glavak, Marko Pavić i Ante Mihanović. Dosadašnja EU parlamentarka i sedma na listi, Sunčana Glavak, poručila je da 'povijest pišu pobjednici' i da je to upravo HDZ koji je nedavno ostvario treću pobjedu na parlamentarnim izborima.

Župan Varaždinske županije i predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Anđelko Stričak, podsjetio je na svoje riječi otprije godinu dana kada je na svečanoj sjednici Županije rekao da se Hrvatska ulaskom u EU vratila u krilo zapadnoeuropskih zemalja gdje je Hrvatskoj i mjesto. Zahvalio je svima na odličnim rezultatima na nedavnim izborima. 'Pozivam vas da na predstojećim izborima za EU parlament to ponovimo, ali i ostvarimo još bolji rezultat', poručio je Stričak.

sve osim nogometa