jasne poruke

Plenković o Milanoviću: Riječ je o luzeru na kojeg u Bruxellesu svi kolutaju očima

22.03.2024 u 15:14

Bionic
Reading

Andrej Plenković nalazi se u Bruxellesu te je dao izjavu o sastanku Europskog vijeća, ali i komentirao današnje izjave predsjednika Zorana Milanovića

'Odluka o pristupanju BiH Europskoj uniji donesena je sinoć nakon puno truda i rada. Čestitam Borjani Krišto i svima koji su se potrudili u ova tri mjeseca. Sad smo konačno stavili BiH tako da je ulovila korak s onima koji su u pristupnom procesu. Jedan veliki politički uspjeh u veoma zahtjevnim okolnostima. Radili smo kao da radimo za sebe', kazao je na početku izjave Plenković.

Također se razgovaralo o Ukrajini, Rusiji i ekonomskoj situaciji u svijetu.

Potom je komentirao najnovije izjave hrvatskog predsjednika.

'Njegov diletantizam, izolacionizam i vrijeđanje nisu karakteristični samo za unutrašnju politiku. Riječ je osobi koja se ne snalazi ni na unutrašnjem, a pogotovo ne na vanjskom planu', kazao je Plenković.

Istaknuo je da Milanović u vrijeme svoje vlade nije ni spomenuo BiH, podržavao je Komšića i ono što je na štetu Hrvata u BiH.

'Odredio je datum izbora usred tjedna. To što je neradni dan kod nas nije za Hrvate izvan Hrvatske', kazao je Plenković, dodavši da datum izbora usred tjedna znači da je u neravnopravan položaj stavio Hrvate koji žive izvan Hrvatske.

Pa je nastavio.

'Riječ je o potpunom luzeru bez utjecaja, kojemu se svi čude ovdje i na njega kolutaju očima kako netko tako može kršiti Ustav', kazao je Plenković, dodavši da za Hrvate nije napravio ništa.

Poručio je Milanoviću da dade ostavku i onda će se sučeljavati koliko želi i pokazat će se tko je normalan.

'Dokad ćemo kao društvo tolerirati nasilnika koji ima rezultate nula i sve radi iz neke svoje koristi', kazao je Plenković, dodavši da nema nikakve krize te da država nikad nije stajala bolje i da Milanović pokušava umjetno stvoriti nekakvo izvanredno stanje. Žao mu je SDP-a, koji je pao toliko nisko da se hvataju za slamku za koju misle da im je Milanović nudi.

Tvrdi da Hrvatska ima političku stabilnost, ugled i jasan smjer.

'Kao Hrvatska i društvo imamo problem s njim (Milanovićem, op.a.), jednim nasilnikom koji krši Ustav', istaknuo je premijer.

Dodao je da ne zna što se događa u tom košmaru u Milanovićevoj glavi, ali oni vide jednog gubitnika, sad verbalnog nasilnika koji maltretira sve oko sebe i dobiva odjek jer je formalno predsjednik.

'Da nije to što je, ne bi ga ni prenosili, ovako moraju slušati razne halucinantne teze kojima se bavi. Koje košmare ima, ne znam i nije me briga. Ako hoćeš na izbore, izvoli. Ako nećeš, prestani kršiti Ustav i maltretirati ljude', kazao je.

Plenković je naveo i da Milanoviću treba institucionalna pomoć. Što se tiče moguće intervencije i smjene predsjednika od strane Ustavnog suda, Plenković je kazao da je to stvar Ustavnog suda.