rezime mandata

Plenković: Imali smo brojne krize s kojima smo se suočavali. Mislim da smo ih dobro prebrodili

21.07.2020 u 13:43

Bionic
Reading

Nakon posljednje sjednice Vlade u ovom mandatu, premijer Andrej Plenković obratio se javnosti na press konferenciji za medije

Plenković je na početku press konferencije ponovno zahvalio svim članovima Vlade. 'Imali smo brojne krize s kojima smo se suočavali. Mislim da smo ih dobro prebrodili', kazao je Plenković.

Podsjetio je na rezultate izbora i da je odmah dobio mandat za sastavljanje nove Vlade. 'Od izbora smo imali dva krupna događaja na europskom planu - da smo primljeni u europski tečajni mandat II. Nadam se da ćemo u mandatu nove vlade biti primljeni u Schengen', kazao je.

No, kao glavni događaj istaknuo je pregovore ovaj vikend u Bruxellesu te ponovio da s ovim financijskim omotnicama sve države imaju šansu za što brži gospodarski oporavak. 'Nastavljamo s potporom sektorima koje imaju poteškoće, a sada i na razini EU imamo instrumente koji će nam omogućiti oporavak', dodao je, ponovivši da je Hrvatskoj na raspolaganju 22 milijarde eura.

Kazao je da Hrvatskoj ta sredstva nisu došla slučajno nego su rezultat dugotrajne dobro obrazložene argumentacije. 'Mi nismo bili članica kada se dogovarao prethodni višegodišnji okvir. Koristili smo samo jednu financijsku omotnicu', poručio je.

'U idućem mandatu ćemo koristiit ove dvije poluge da budemo učinkovitiji i da brže idemo u oporavak', kazao je.

Upitan za čime žali ili što nije uspio napraviti u mandatu, Plenković je kazao: 'Imali smo premalo vremena da radimo na onome što smo željeli, imali smo kosture iz tranzicijskog razdoblja. Nismo stali izaći iz jedne od takvih situacija. Ne znam što se još trebalo dogoditi krizno, a da se nije dogodilo. Radit ću na tolerantnijoj atmosferi u društvu smanjivati podjele u društvu', kazao je.

'Ovo što smo napravili prethodnih dana bila je ogromna demonstracija solidarizacije svih članica', rekao je govoreći o pregovorima u Bruxellesu.

Kazao je da je od jutros kada je tvitao o dogovoru u Bruxellesu dobio toliko poruka da e mislio da mu je ili rođendan ili da su pobijedili na izborima.

'Ljudi su osjetili signal optimizma. Ovo je vrijeme da iskoristimo ovaj trenutak i elan, da novi ministri prionu po svim sketorima, a njih imate koliko god hoćete', kazao je.