proračun u saboru

Plenković: I treći put ćemo dobiti povjerenje; Grmoja: Poslat ćemo vas u povijest

21.11.2023 u 15:20

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković odbacio je u utorak sve zamjerke saborske oporbe na predloženi državni proračun za iduću godinu ističući da takav proračun omogućava Vladi „fiskalni prostor“ da djeluje odvažno i da reagira na iznenadne okolnosti

Proračun je i o tome vodio računa, odgovorio je premijer Josipu Begonji (HDZ) kojeg je zanimalo predviđaju li se u proračunu za 2024. i sredstva za iznenadne okolnosti, kakvih je već bilo. Dok su HDZ-ovi zastupnici redom isticali da se radi o dobrom proračunu, oporba je o njemu imala potpuno drugačije viđenje. Proračun koji predlažete nije ni razvojan, ni socijalan, nego predizborni, poručivali su oporbeni zastupnici, među njima i Nikola Grmoja (Most) koji je Vladu prozvao da novac koji je kroz inflaciju uzela od građana, dijeli u kampanji i tako kupuje glasove.

„No, to vam neće proći, narod je svjestan da vam se ne smije dati treći mandat, jer bi to značilo kraj Hrvatske kakvu znamo, ovo je vaš politički kraj, recite nam datum izbora i da vas pošaljemo u povijest“, rekao je Grmoja premijeru.

Premijer: I treći put ćemo dobiti povjerenje građana

„Mi ćemo treći put dobiti povjerenje, jer činimo dobro i za građane i za gospodarstvo“, uzvratio mu je Plenković koji je oporbene kritike iskoristio kako bi se pohvalio uspjesima njegovih vlada, od 2016.

'U našem mandatu prosječna neto plaća rasla je za 401 euro, minimalna za 286 eura, prosječna sveukupna mirovina 188 eura, a u mandatu SDP-ove vlade za 24 eura, odnosno 41 euro, odnosno osam eura', kazao je i pohvalio se da Hrvatska sada ima 1,68 milijuna zaposlenih, da na 16 onih koji rade, dolazi jedan koji ne radi, a da je na početku njegova mandata taj omjer bio šest naprema jedan.

  • +54
Vlada predstavlja proračun u Saboru Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Nije nadrealno, realno je, za učenike imamo besplatne obroke, udžbenike, prijevoz, u obrazovanje ulažemo 2, 5 milijarde eura, više nego ikada', uzvratio je na opaske da proračun više liči na scenarij nadrealnog filma, nego na sam proračun. Potvrdio je da će Vlada nastaviti raditi na smanjenju regionalni razlika, da se pristupilo izradi projekata revitalizacije svih područja na kojima se bilježi depopulacija, da će nastaviti pomagati Hrvatima u BiH.

Prkačin: Hrvatsko-srpska koalicija strahovito sakati proračun

Anti Prkačinu (NZ) koji je govorio o pogubnosti hrvatsko-srpske koalicije, „koja strahovito sakati proračun“, poručio je da u hrvatskom proračunu ima sredstva za nacionalne manjine i da će ih biti.

„To što je dijelu političke scene 2023. neprihvatljiva suradnja sa manjinama, uključujući srpsku, nije naš, nego vaš problem i onih koji imaju takve diskriminirajuće stavove“, rekao je. Boži Petrovu (Most) koji je opetovao nezadovoljstvo što nema univerzalnog dječjeg doplatka, odgovorio je kako će temeljem mjera koje je donijela njegova Vlada, dječji doplatak primati 271 tisuća roditelja i 511 tisuća djece, više od duplo i roditelja i djece. Miro Bulj (Most) pitao je premijera što je poduzeo za zaštitu granica, što je, kaže, uvjet za razvoj gospodarstva.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite li dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

"Ministar Božinović je inzistirao na posebnoj glavi proračuna koja će financirati vaše narodne straže, želimo da Bulj bude šef svih narodnih straža na hrvatskim granicama jer je u Cetinskoj krajini tako velik intenzitet ilegalnih prelazaka, da ih samo njegove straže mogu zaustaviti“ izjavio je.

Divljaci koji uništavaju saborski inventar

Premijerov odgovor Marijanu Pavličeku (HS) da je pokazatelje o tome kako živi prosječan Hrvat, mogao čuti kad je podnosio Godišnje izvješće o radu Vlade, da nije bilo „divljaka“ koji su lupanjem po klupama uništavali saborski  inventar, razljutio je oporbu.

'Ne može premijer zastupnike nazivati divljacima', upozorite ga, rekao je Pavliček predsjedniku Sabora koji mu je odgovorio kako premijer nije mislio na sve zastupnike, nego samo na one koji su uništavali klupe, a takvih nije bilo puno. Riječ divljak zasmetala je i Daliji Orešković (SSIP) koja je predsjednika Sabora pozvala da pokaže hrabrost, dođe do njene klupe i pronađe oštećenja o kojima „laže“.

„Lažete“, rekla je Gordanu Jandrokoviću.  

"Zašto ste se vi prepoznali? Vaša klupa je malo oštećena, no ima i onih koje su jako oštećene", rekao joj je predsjednik Sabora. U spor se uključio i Hrvoje Zekanović (HDS), kazavši kako prema portalu Jezikoslovac jedno od značenja riječi divljak je i naziv za zastupnika u nekadašnjem Hrvatskom saboru koji nije pripadao ni jednoj stranci, očito time sugerirajući česte promjene stranaka spomenute zastupnice.