posjet rijeci

[FOTO] Plenković: Hrvatskim pilotima se neće dogoditi ništa, ni danas, ni sutra, ni za 10 godina. Od heroja neće postati optuženici

26.08.2022 u 11:19

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković s ministrima u posjetu je Primorsko-goranskoj županiji. Nakon sastanka s tamošnjim županom Zlatkom Komadinom obratio se medijima

Plenković je u Rijeci je održao sastanak s primorsko-goranskim županom Zlatkom Komadinom, prenosi HRT.

'Razgovarali smo o opstojnosti Gorskog kotara, opstojnosti brodogradnje, o LNG terminalu, kako dalje riješiti kapacitete i napraviti hub ovdje u Primorsko-goranskoj županiji. O pozadinskom skladištu novog terminala, o drugoj zgradi bolnice. Razgovarali smo i o troškovima u zdravstvu i školstvu, a uslijed rasta cijena energenata. Dobili smo uvjeravanja da će Vlada naći način da se pomogne svim županijama, ne samo nama', rekao je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.

Važnost druge trake ceste od Učke do Matulja

Dodaje da su razgovarali o i tunelu Učka jer nakon što se izgradi druga cijev, žele u Primorsko-goranskoj županiji imati i drugu traku do Matulja. 'Dobili smo uvjeravanja da dinamika ide i pregovori s EU-om', kazao je.

'Ovo je županija u kojoj često boravimo, znamo što su ključni razvojni prioriteti. Naša generalna ocjena svih projekata, investicija pa i potpore Primorsko-goranskoj županiji, izrazito je dobra. Imamo veliku investiciju u bolnicu u KBC Rijeka. Želimo ne samo dovršiti ovu zgradu kroz nekoliko mjeseci, već da se nastavi projekt druge zgrade', istaknuo je nakon sastanka premijer Andrej Plenković koji se osvrnuo i na situaciji u 3. maju.

'Odlukama iz 2019. donesena je strateška odluka da se pruži šansa i pruži ruka. Zaista između 2019. i 2022. dovršila su se sva tri broda koja su se počela raditi', ističe. Dodaje Plenković da je potrebno ozbiljno restrukturiranje, razrješavanje svih pravnih pitanja te racionaliziranje i učinkovitije poslovanje.

"Već bi rasla cijena struje da nismo intervenirali"

Potom je komentirao i spomenuti tunel Učka te drugu traku ceste prema Matuljima. 'S izgradnjom preostalih 12 kilometara od Učke do Matulja praktično će se istarski ipsilon spojiti s mrežom autocesta u RH. To će biti ogroman iskorak, veliko prometno olakšanje u turizmu. Vidimo kako su sjajni rezultati u Istri i u Primorsko-goranskoj županiji. Ovo je najbolja turistička sezona do sada', rekao je premijer.

Osvrnuo se i na LNG terminal. 'Vlada je donijela stratešku odluku da se krene s dodatnim ulaganjima. Podići će se kapacitet s 2,9 milijardi kubičnih metara plina na 6,1. Time Hrvatska postaje energetski hub za sigurnost opskrbe plinom, ne samo za Hrvatsku, već i za zemlje u okruženju. Ukupni kapaciteti koji su Hrvatskoj potrebni za kućanstva za industriju i gospodarstvo je 2,8. Sa 6,1 mi osiguravamo plin i za zemlje u okruženju. Nema tko nije zainteresiran, od Slovenije, BiH, Mađarske, Bavarske... Svi će biti zainteresirani za plin koji će dolaziti na Omišalj', kazao je Plenković.

Osvrnuo se i na raste cijene energenata. 'Opravdana je zabrinutost građana. Ako je MWh koji je koštao 57 eura, sada je ona iznad 600, nekada dođe do 700. Ljudi moraju biti svjesni da za razliku od regulirane cijene u plinskoj godini od 1. travnja do 31. ožujka, situacija sa strujom nije takva. Struja je kućanstvima trenutno prema cijenama kakve su bile prije. To je tako jer smo mi to odlučili. Već sada djelujemo "in favore" za standard građana. Da smo prepustili da tvrtke tržišno određuju cijenu, već bi svima narasla cijena struje. Vlada kao što je i do sada intervenirala, sada će intervenirati. Radimo na cjelovitom paketu, naravno, vodeći i o financijskoj stabilnosti HEP-a, vodeći računa o stabilnosti proračuna', ističe.

  • +20
Andrej Plenković u posjetu Primorsko-goranskoj županiji Izvor: Cropix / Autor: Damir Skomrlj

O BDP-u

Plenković je izjavu dao i nakon što je sudjelovao u svečanosti potpisivanja ugovora za izgradnju sustava odvodnje u okviru projekta Poboljšanje vodne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka.

'Rast u drugom kvartalu je 7,7 posto. Rast BDP-a u drugom kvartalu je drugi najviši u EU, samo Slovenija ima veći. Prosjek rasta u drugom kvartalu na razini EU-a je 4 posto. Dakle, skoro sto posto veći, skoro duplo veći. S te strane možemo biti zadovoljni i to govori da smo mi u našim procjenama rasta bili konzervativni. Sve upućuje s obzirom na fantastičnu turističku sezonu, da će treći kvartal biti jako dobar. Naš rast će biti veći ne samo od onog što smo mi predvidjeli, nego što su i drugi predvidjeli. To će nam pomoći i u prevladavanju krize', kazao je Plenković.

Cijene struje

Ponovno je komentirao cijene struje. 'Za razliku od regulirane fiksne cijene plina, cijena struje nema podlogu biti regulirana na godišnjoj razini. Ako je megavat sat struje normalno koštao 57 eura, ako danas košta skoro 600 eura, to onda znači da je ta struja skuplja za HEP deset puta više nego lani. Zašto građani i dalje imaju struju kao da toga nema? Zbog političke odluke hrvatske Vlade. Cijena je trenutno niža nego što bi bila da kompanija poveća cijenu koliko ih stvarno košta', kazao je premijer, dodavši da će nastaviti s intervencionističkom politikom.

'To moramo napraviti na način koji je dobro kalibriran. Netko može preuzeti više, jer ima više', dodao je.

  • +2
Jedan od optuženih pilota Danijel Borović Izvor: Cropix / Autor: Željko Hajdinjak

Optužnice protiv pilota

Komentirao je optužnice protiv hrvatskih pilota i zahtjev Milanovića za sjednicom VNS-a. 'Danas je sastanak potpredsjednika Vlade Medveda i ministra Malenice s pilotima. Trebamo biti racionalni i ne dopustiti da u javnom prostoru jedna tema koja je politički motivirana i orkestrirana, da se nama da tema oko koje ćemo se sekirati. Hrvatskim pilotima se neće dogoditi ništa, ni danas, ni sutra, ni za 10 godina. Bit će u Hrvatskoj i živjet će tu mirnim životom. To ćemo im danas priopćiti. Od heroja neće postati optuženici. Pomoći ćemo u pravnom tumačenju i savjetom. Kako će se ovo reflektirati na odnose Srbije i Hrvatske? To je druga tema i o tome ćemo razmišljati. Ja sam 24.2 pismeno predložio sastanak VNS-a, još nisam dobio odgovor na taj zahtjev', rekao je Plenković.

'Nećemo se upuštati u pravni proces za koji smatramo da je politički motiviran', dodao je o optužnicama: 'Hrvatska država još nema nikakav formalni papir.'

Upitan hoće li se sastati s Miljavcem i Domazeteom i Lošom, Plenković je upitao 'zašto?. 'Oni su jednako mirni i sigurni', kazao je Plenković.

Smrt Vladimira Matijanića

Tko je ubio novinara Vladimira Matijanića, pitanje je novinara za premijera. 'Ne znam, čuo sam da je umro i izrazio sam sućut obitelji. Što se tiče tog slučaja, znam ono što je jučer bilo na press konferenciji Ministarstva zdravstva. Osim toga nemam drugih saznanja i neću to komentirati. Mislim da će neovisno o inspekciji DORH se baviti time ionako, bez apela, po službenoj dužnosti', rekao je Plenković.

Na pitanje da li je to sramota za zdravstvo, Plenković je kazao da se sve treba ispitati.

O odgovornosti ministra Beroša rekao je: 'Mislim da je ono jučer bilo informativnije od onoga što se moglo dosad pročitati. Žao mi je da je mlad čovjek preminuo, kao što mi je žao Mislava Bage. Sve se treba ispitati. Ne bih rekao da itko ikoga štiti. Ako ste pažljivo čitali, govori se o činjenicama i ocjenama stvari koje nisu dobre. Kakve veze ima Beroš? Je li bio u Splitu, je li odgovarao na telefon, savjetovao? U pravnoj državi kao što je naša zna se tko je nadležan za što.'

  • +3
Vladimir Matijanić Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX

O aferi Daj pet i istrazi Uskoka rekao je: 'Jedno su inspekcijske službe, drugo je policija. Neka rade što trebaju.'

Plenković će održati i sastanak s predsjednikom Uprave Jadrolinije Davidom Soptom. Posjet županiji završit će sastankom s gradonačelnikom Opatije Fernandom Kiriginom.